Hrana nesănătoasă
1. Proteine dăunătoare. Consumul zilnic, și la fiecare masă, a prea multor produse din carne duce la creșterea acidității sângelui, la pierderi de calciu, la suprasolicitarea rinichilor și ficatului, la osteoporoză, constipație sau artrită. Indicat ar fi, ca măcar doua zile pe săptămână, să încercăm să exludem carnea din meniul nostru. Pentru unele persoane chiar și laptele de vacă este greu digerabil. Poate provoca reacții alergice, astm, eczeme, oboseală, la vârsta adultă lipsind lactaza, enzima care să digere lactoza, zahărul din lapte. Alegeți ca alternativă laptele de capră, având molecule mai mici și, astfel, mai ușor de descompus.
2. Grăsimi dăunătoare. Grăsimile saturate din carnea roșie, brânzeturile grase, produsele lactate, unt – la un consum ridicat – duc la creșterea tensiunii arteriale, expunându-ne la riscul atacului de cord sau al accidentului vascular cerebral. Grăsimile hidrogenate reprezintă un pericol și mai mare. Ele rezultă în urma procesului de solidificare a grăsimilor vegetale lichide (margarina), fiind regăsite în produsele de patiserie, dulciuri, înghețată, cartofii prăjiți.
3. Carbohidrați dăunători. Carbohidrații simpli sunt cei pe bază de zahăr rafinat, care nu sunt deloc sănătoși pentru organism. În această categorie avem ciocolata, prăjiturile, bomboanele, biscuiții și orice aliment realizat prin adaos de zahăr, făină sau orez alb prelucrat. În timpul rafinării, cele mai multe vitamine și minerale se elimină, iar alimentele, odată ce ajung în organism, se comportă precum zahărul. Ajung în fluxul sanguin, perturbă nivelul zahărului din sânge și cresc apetitul pentru consumul de dulciuri.
„Hrana influențează nivelul nostru de energie, starea emoțională, poftele alimentare, capacitatea de gândire”
Citiți principiile noastre de moderare aici!