1. Alimente de consumat
• Ca sursă de carbohidrați, înlocuiți orezul alb cu orezul brun sau basmati, pastele albe cu cele din grâu dur, integrale sau de orez, făina albă cu cea integrală sau de ovăz, cartoful alb cu cel dulce;
• Ca sursă de grăsimi sănătoase îndreptați-vă spre fructele oleaginoase (nuci, caju, migdale, alune de pădure), seminţe (in, chia, cânepă, susan, pin, floarea-soarelui, dovleac), avocado, măsline, pateuri din seminţe;
• Nu ocoliți leguminoasele şi cerealele integrale: năut, hrişcă, mei, quinoa, amaranth, linte, fasole, mazăre, fulgi de hrişcă, de ovăz sau de mei;
• Proteina animală poate fi suplinită de quinoa, ciuperci, nuci, linte, alge și pudre proteice precum spirulina şi chlorella;
• Fructele proaspete, cele uscate, deserturile făcute în casă, prajiturile raw-vegane vă pot îndulci această perioadă;
• Sucurile naturale din fructe şi legume, dar şi salatele de fructe și legume sunt cunoscute ca sursă bogată de vitamine şi minerale. Încercați și le consumați zilnic şi veți avea o stare de bine.
2. Alimente de evitat
• Patiseriile, pâinea, pastele făinoase – cele mai căutate produse în această perioadă;
• Cartofii prăjiți și prăjelile în ulei, margarină;
• Produsele de post din supermarket nu reprezintă o soluţie. Pateurile de soia, crenvurştii de soia, caşcavalul vegetal şi alte asemenea conțin aditivi alimentari, agenți de îngroșare, coloranți. Se pot înlocui cu succes cu pateuri de nuci cu linte, hummus, pate de caju sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă. Citiți cu atenție etichetele și evitați să consumați tot ce conține zahăr, amidon, diverși aditivi;
• Biscuiții, cerealele cu zahăr, halvaua, gemul cu zahăr, dulciurile de post în cantități mari
Citiți principiile noastre de moderare aici!