Eliberarea mult crescută de hormoni ai stresului duce la o extenuare a acestor glande suprarenale, însă avem la îndemână alimente bogate în substanțe nutritive benefice pentru reducerea stresului:
1. Migdalele. Sunt bogate în magneziu, un element esențial pentru funcția suprarenală, precum și pentru metabolizarea acizilor grași esențiali. O concentrație scăzută de magneziu în organism este asociată cu stări de tensiune, anxietate, irascibilitate sau insomnie.
2. Fructele de pădure. Zmeura, căpșunele, afinele, murele au un conținut ridicat de magneziu și vitamina C – un nivel scăzut al acestei vitamine slăbește sistemul imunitar și duce la o stare generală de stres și de epuizare.
3. Semințele de floarea-soarelui și de susan. Reprezintă o sursă de potasiu, calciu, vitamine din complexul B (B6 și acid pantotenic), dar și de zinc. În perioadele de stres, necesarul de zinc este mai mare, acesta fiind un mineral esențial și pentru metabolismul acizilor grași și producerea de serotonină.
4. Orezul brun. Conține carbohidrați cu absorbție lentă care pot declanșa eliberarea în organism a unor substanțe care ne dau starea de bine, serotonina și norepinefrina. Acești doi hormoni ne ajută să facem față mai bine stresului, îmbunătățesc dispoziția, oferindu-ne energie susținută.
5. Varza. Este o sursă bună de vitamine antioxidante (A, C, E) și seleniu. Antioxidanții luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi din organism, care au fost eliberați prin reacția la stres și ajută, în același timp, la transformarea triptofanului în serotonină.
6. Avocado. Conține 14 minerale cu rol în reglarea funcțiilor organismului. Are, de asemenea, o concentrație ridicată de fier și de cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor roșii și prevenirea anemiei, una dintre cele mai des întâlnite cauze ale stării de oboseală și ale incapacității de a face față eficient stresului.
7. Țelina. Un vechi remediu popular o recomandă pentru scăderea tensiunii arteriale. Compușii care intră în compoziția țelinei scad concentrația de hormoni ai stresului, care provoacă vasoconstricție. Țelina conține substanțe care liniștesc, o tulpină de țelină consumată înainte de culcare poate ajuta la un somn liniștit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!