Antioxidanții joacă, astfel, un rol benefic în prevenirea acestor boli. Există numeroase substanțe chimice din plante și nutrienți care acționează ca și antioxidanți, cum sunt vitamina A, flavonoidele, vitaminele C și E, seleniul. Mai jos vom descrie beneficiile a cinci dintre cei mai importanți antioxidanți, de care putem beneficia prin alimentație:
1. Afina. Conține antocianide, substanțe chimice utile care acționează ca un antioxidant; • ajută la scăderea tensiunii arteriale; inhibă formarea cheagurilor și cresc cantitatea de sânge din sistemul nervos; protejează ochii și poate spori acuitatea vizuală; • sprijină și consolidează structurile de colagen; acționează ca antiinflamator și are efecte antiîmbătrânire și anticancerigene. În frunzele de afin se găsește un compus, glucochinina, care ajută la scăderea nivelul de zahăr din sânge.
2. Vitamina C. Este un antioxidant puternic, care previne deteriorarea pereților arteriali, apărându-ne, astfel, de ateroscleroză. Celulele creierului și ale măduvei spinării, frecvent afectate de radicalii liberi, pot fi apărate de cantități mari de vitamina C. Surse naturale de vitamina C sunt fructele de pădure, ardeiul gras, pătrunjelul, măceșele, citricele, spanacul, broccoli, gulia, sfecla, varza, ridichile, papaya.
3. Vitamina A și carotenoide. Carotenoidele sunt o clasă de pigmenți solubili în grăsime, care se regăsesc în fructele și legumele galbene, roșii, verzi și portocalii. Reprezintă o „familie” puternică de antioxidanți care include alfa-carotenul, betacarotenul, luteina, licopenul și zeaxantina. Corpul transformă beta-carotenul în vitamina A în funcție de nevoie. Sursele naturale de vitamina A sunt ficatul,
laptele integral, ouăle, brânza Cheddar. Surse naturale de carotenoide includ cartofii dulci, morcovii, spanacul, porumbul, ardeii grași, spirulina, varza, roșiile.
4. Vitamina E. Este un antioxidant puternic care previne oxidarea grăsimilor, oxidare care este implicată în procesul ce conduce la ateroscleroză; • potențează folosirea oxigenului, mărește răspunsul imunitar; • are rol în prevenirea cataractei provocate de radicalii liberi și poate reduce riscul bolilor coronariene. Surse naturale de vitamina E sunt nucile, spanacul, sparanghelul, cartofii dulci, semințele de floarea-soarelui.
5. Usturoiul. Compușii cu sulf și hidrogen din usturoi sunt chelatori puternici ai metalelor grele toxice, unindu-se cu ele în așa fel încât să poată fi evacuate din organism. Apără grăsimile de oxidare, împiedicându-le, astfel, să fie depozitate în organism; • scade nivelul colesterolului din sânge; • previne formarea cheagurilor care pot duce la atacuri de cord și la infarct; • crește protecția față de bolile de inimă și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Vitamina A, flavonoidele, vitaminele C și E și seleniul existente în plante acționează ca și antioxidanți”
Trimite articolul
XPseudoștiință și bullshit, toate astea fac doar pișu mai scump. În primul rând Linus Pauling a greșit cu vitamina C, deși importantă, in cantitati mari este cancerigenă (search for studies and evidence). Iar antioxidanții mai și trebuie să ajungă in locul unde trebuie, ceea ce nu se intâmplă la simpla ingestie, corpul nostru îi produce când trebuie și in cantitatea care trebuie. Ce truda de facultăți fac aștia , de nu mai citesc nimic in timpul vietii, iar studiile și dovezile nu inseamnă nimic?
Excelent! Fara o alimentatie diversa si bogata in fructe si legume nu avem nici o sansa! Carnea trebuie consumata in cantitati cat mai mici, miscarea si efortul moderat iarasi mobilizeaza organismul pt o viata sanatoasa si activa! Vitaminele de sinteza si produsele superprocesate trebuie evitate, datorita conservantilor, potentiatorilor de aroma si produselor secundare periculoase rezultate din prelucrarea la temeraturi inalte