Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la protejarea organismului de pericolul radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe reziduale produse de celule pe măsură ce organismul prelucrează alimentele și reacționează la factorii de mediu. Dacă organismul nu poate prelucra și elimina eficient radicalii liberi, rezultă stresul oxidativ, iar acest lucru poate dăuna celulelor și funcțiilor corpului. Stresul oxidativ a fost corelat cu bolile de inimă, cancer, artrită, accident vascular cerebral, boli respiratorii, boala Parkinson și alte afecțiuni inflamatorii.
Există sute și eventual mii de substanțe care pot acționa ca și antioxidanți. Fiecare are propriul rol și poate interacționa cu ceilalți pentru a ajuta organismul să funcționeze eficient. Antioxidantul nu este chiar numele unei substanțe, ci mai degrabă descrie beneficiile pe care le aduce consumul alimentelor bogate în antioxidanți. Flavonoidele, flavonele, catechinele, polifenolii și fitoestrogenii sunt toate tipuri de antioxidanți și fitonutrienți și se găsesc, în special, în alimentele pe bază de plante. Fiecare antioxidant are o funcție diferită, iar acesta este motivul pentru care este important să avem o dietă variată.
Cele mai bune surse de antioxidanți sunt alimentele pe bază de plante, în special fructe și legume. Alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți sunt, deseori, denumite „alimente funcționale”. Pentru a obține anumiți antioxidanți specifici, încercați să includeți următoarele alimente în meniul dumneavoastră alimentar:
1. Vitamina A: produse lactate, ouă și ficat;
2. Vitamina C: cele mai multe fructe și legume, în special fructele de pădure, portocalele, lamâile, papaya, mango, ardeiul gras, broccoli, spanacul, gulie;
3. Vitamina E: nuci și semințe, uleiuri vegetale și legume și frunze verzi;
4. Beta-caroten: fructe și legume viu colorate, cum ar fi morcovii, cartofii dulci, dovleacul, mazărea, spanacul, caisele, piersicile, mango;
5. Licopen: fructe și legume roșii și roșii, pepene verde, grapefruit, măceșe, roșii;
6. Luteină: legume verzi cu frunze, porumb, papaya și portocale.
Alte alimente despre care se crede că sunt surse bune de antioxidanți includ vinetele, leguminoasele, ceaiul verde, strugurii roșii, ciocolata neagră, rodiile, fructele de pădure goji.
Gătirea anumitor alimente poate crește sau scădea nivelul de antioxidanți. Licopenul este antioxidantul care oferă roșiilor culoarea roșie. Când roșiile sunt tratate termic, licopenul devine mai biodisponibil (mai ușor pentru procesare și utilizarea de către organism). Cu toate acestea, studiile au arătat că anumite alimente precum conopida, broccoli, mazărea și dovlecelul își pierd mult din activitatea lor antioxidantă în procesul de gătit. Să reținem că, lucrul cel mai important, este consumul acestor alimente, atât gătite, cât și în stare crudă.
Pentru creșterea aportului de antioxidanți: • Includeți un fruct sau o legumă la fiecare masă; • Consumați o cană de ceai verde în fiecare zi; • Uitați-vă la culorile din farfurie. Dacă mâncarea dumneavoastră este în cea mai mare parte maro sau bej, nivelul de antioxidanți este, cel mai probabil, scăzut. Adăugați alimente în culori diferite; • Folosiți condimente precum curcuma, chimen, oregano, ghimbir, cuișoare, scorțișoară; • Consumați la gustare nuci (nuci de Brazilia, nuci pecan, migdale), semințe (floarea-soarelui, dovleac, pin).
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
CITAT: „Cele mai bune surse de antioxidanți sunt alimentele pe bază de plante, în special fructe și legume”
Citiți principiile noastre de moderare aici!