Vitaminele din complexul B ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, a pielii, ochilor, părului, ficatului, precum și la menținerea tonusului muscular al tractului gastrointestinal și la corecta funcționare a creierului. Vitaminele B-complex acționează ca niște coenzime, fiind implicate și în producerea energiei. Vitaminele din complexul B și vitamina C sunt vitamine hidrosolubile, se dizolvă în apă, spre deosebire de vitaminele A, D, E și K, care sunt solubile în ulei. În rândurile de mai jos vom sublinia proprietățile vitaminelor B:
1. B1 (tiamina). Îmbunătățește circulația sangvină, ajută la formarea sângelui, la metabolismul carbohidraților și la producerea acidului clorhidric – important pentru o digestie corectă. Îmbunătățește activitatea cognitivă și funcționarea creierului, având efect pozitiv asupra capacității de învățare.
• Surse. Se regăsește în carnea de pasăre, de porc, ficat, gălbenuș de ou, germeni de grâu, leguminoase, fructe oleaginoase, drojdia de bere, prune, struguri, spirulină, broccoli, sparanghel.
2. Vitamina B2 (riboflavina). Este necesară formării globulelor roșii, este utilă la metabolizarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor. Ajută la folosirea oxigenului de către țesuturile pielii, ale unghiilor și ale părului. Elimină mătreața și ajută la absorbția fierului și a vitaminei B6.
• Surse. Niveluri ridicate de B2 apar în brânză, gălbenuș, pește, carne, lapte, spanac, iaurt, sparanghel, avocado, varză de Bruxelles, coacăze, frunze de păpădie, ciuperci, fructe oleaginoase.
3. Vitamina B3 (niacina). Ajută la buna funcționare a sângelui, a sistemului nervos și la producerea de acid clorhidric pentru sistemul digestiv. Intervine în secreția normală a bilei și a fluidelor stomacului și în sinteza hormonilor sexuali.
• Surse. O regăsim în ficatul de vită, drojdia de bere, broccoli, morcovi, brânză, curmale, ouă, pește, nuci, alune, carne de iepure, germeni de grâu, lapte.
4. Vitamina B5 (acid pantotenic). Joacă un rol în producerea hormonilor suprarenali și în formarea anticorpilor, este implicată în producerea neurotransmițătorilor, este necesară pentru funcționarea normală a tractului gastrointestinal și poate fi utilă pentru tratarea anxietății și a depresiei.
• Surse. Alimetele care conțin acid pantotenic sunt: avocado, carnea de vită, drojdia de bere, ouăle, rădăcinoasele, homarul, nucile, carnea de porc, ciupercile, lăptișorul de matcă.
5. B6 (piridoxină). Este implicată în multe funcții ale organismului mai mult decât aproape oricare alt nutrient, influențând atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică. Ajută la menținerea echilibrului dintre potasiu și sodiu și contribuie la formarea globulelor roșii. Este utilă sistemului nervos fiind necesară pentru funcționarea normală a creierului și pentru sinteza acizilor nucleici ARN și ADN, care conțin informațiile genetice pentru reproducerea tuturor celulelor și pentru dezvoltarea normală a acestora. Ajută la absorbția vitaminei B12, la funcționarea sistemului imunitar și la producerea anticorpilor.
• Surse. Cantitatea cea mai mare de piridoxină se regăsește în drojdia de bere, ouă, pește, carne, mazăre, morcovi, spanac, semințe de floarea-soarelui, nuci, germeni de grâu, avocado, banane, fasolea boabe, broccoli, orezul brun, varza, pepene galben, porumbul.
6. Vitamina H (biotină). Ajută la creșterea celulelor, la producerea acizilor grași și la utilizarea altor vitamine din complexul B. Este esențială pentru o piele și un păr sănătoase, contribuie la sănătatea glandelor sudoripare, a țesutului nervos și a măduvei osoase.
• Surse. Se regăsește în gălbenuș, drojdie de bere, lapte, carne de pui, pește de apă sărată, cereale integrale.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
CITAT: „Vitaminele din complexul B ajută la menținerea sănătății organismului, fiind implicate și în producerea energiei”
Citiți principiile noastre de moderare aici!