Pentru că hipertensiunea nu dă simptome până nu apar complicațiile, este cunscută și sub numele de „ucigașul tăcut”. Semnele de avertizare asociate cu hipertensiunea avansată pot fi durerile de cap, transpirația, pulsul rapid, senzația de sufocare, amețeală și tulburările de vedere. Unele riscuri de hipertensiune nu pot fi evitate (antecedentele bolii în familie), dar mulți factori de risc pot fi evitați prin schimbări în dietă și în stilul de viață.
1. Reduceți cantitatea de sare din alimentația zilnică. Sodiul (sarea) contractă pereții vaselor de sânge așa încât reducerea ei este esențială pentru scăderea TA. Putem opta pentru consumul de condimente și ierburi aromatice; precauție la alimentele care au, deja, un conținut ridicat de sare (mezeluri, brânzeturi, covrigei sărați, măsline, cuburi de supă, sos de soia, etc.);
2. Adoptați o dietă cu o încărcătură glicemică scazută. Atunci când consumăm zaharuri cu eliberare rapidă, nivelul de insulină crește, deoarece, rolul insulinei este să scoată excesul de zahăr din sânge și să îl depoziteze sub formă de grăsime. Insulina face ca rinichii să rețină sarea, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale;
3. Creșterea aportului de magneziu are efect imediat asupra scăderii tensiunii arteriale. Magneziul nu scade doar tensiunea arterială, ci are efect și asupra anxietății și insomniei. Magneziul se găsește în cantități mari în semințe, alune și legume verzi;
4. Potasiu. Un alt mineral care reduce tensiunea arterială este potasiul, regăsit în banane, pepene galben, fasolea boabe, avocado, linte, conopidă, broccoli, ciuperci, dovleac, spanac, prune, piersici – toate sunt indicate pentru conținutul lor ridicat de potasiu. O singură banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului;
5. Luați măsuri dacă vă confruntați cu excesul ponderal – există o strânsă legătură între HTA și suprapondere sau obezitate, mai ales dacă vorbim de obezitate androidă (grăsime acumulată în jurul abdomenului). O scădere ponderală, fie și de 0.5-1kg/săptamână, va duce la scăderea HTA;
6. Încercați să aveți cel puțin 5 porții de fructe si legume pe zi, cereale integrale neprelucrate, pâine integrală, paste integrale, semințe de chia, in și dovleac (bogate în Omega 3), migdale, nuci, sfeclă roșie, pește, leguminoase (fasole, linte, năut), legume verzi;
7. Consumați sfeclă roșie. Sunt studii care arată că un suc din 100 g sfeclă roșie reduce tensiunea arterială, subțiind sângele;
8. Luați zilnic 2 linguri de ulei din semințe de in;
9. Evitați alcoolul, cafeina și tutunul;
10. Includeți în dietă sucuri proaspete. Sunt foarte sănătoase sucurile de afine, citrice, morcovi, spanac, pătrunjel, țelină;
11. Nu neglijați activitatea fizică – 30 minute de efort fizic de intensitate moderată, de cel putin 3-5 ori pe săptamâna, completează alimentația sănătoasă.
Unele riscuri de hipertensiune pot fi evitate prin schimbări în dietă și în stilul de viață”
Citiți principiile noastre de moderare aici!