Scopul evenimentului este să atragă atenția asupra acestei boli, una dintre cele mai răspândite în întreaga lume. Diabetul zaharat a devenit una dintre problemele majore de sănătate publică ale ultimului secol, ultimele raportări ale OMS atragând atenţia asupra prevalenţei în creştere a diabetului zaharat la toate grupele de vârstă. La nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet zaharat depăşeşte cifra de 450 de milioane, iar în România una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una, chiar şi două persoane adulte, au pre-diabet. Complicațiile diabetului, precum nefropatia diabetică (afectarea rinichilor), retinopatia diabetică (afectarea vederii), neuropatia diabetică (afectarea nervilor), atacul de cord sau atacul vascular cerebral, apar la majoritatea pacienților și este foarte important să fie descoperite din timp. O dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și depistarea precoce a diabetului, pot fi utile în prevenirea sau controlul bolii.
Diabetul este o afecțiune metabolică, o boală a pancreasului care eliberează un hormon numit insulină. Acest hormon ajută organismul să stocheze și să utilizeze zahărul și grăsimea din ceea ce mâncăm. Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce insulină sau produce o cantitate mică sau atunci când organismul nu răspunde la producerea de insulină (rezistența la insulină). Există trei tipuri de diabet: diabetul de tip 1 sau insulinodependent, depistat în copilărie sau la tineri și este considerat o boală autoimună, diabetul de tip 2 (non-insulinodependent) care este o boală în care pancreasul funcționează, dar nu produce suficientă insulină pentru organism sau aceasta nu este eficient folosită, și diabetul gestațional, întâlnit în sarcină.
Dacă diabetul de tip 1 presupune terapia cu insulină tot restul vieții, diabetul de tip 2 apare mai ales după vârsta de 40 ani fiind favorizat de alimentația dezechilibrată, obezitate și lipsa activității fizice.
Alimentația joacă un rol important atât în prevenirea, cât și în tratamentul diabetului zaharat. Regimul alimentar este esențial pentru menținerea constantă a nivelului glicemiei, dar și pentru controlul greutății și evitarea complicațiilor. Fiecărui diabetic i se va recomanda cantitatea de carbohidrați pe care o poate consuma zilnic, iar dacă diabetul se asociază cu hipertensiunea arterială este nevoie și de un regim hiposodat.
• Recomandarea de bază în ceea ce privește alimentația diabeticului este atenția față de carbohidrați – este important să nu se consume mai mult de 150-250g carbohidrați pe zi;
• Regimul alimentar este personalizat, ținându-se cont de particularitățile fiecărei persoane;
• Principiile alimentare de care ar trebui să ținem cont: să se consume alimente care eliberează treptat conținutul de zahăr (leguminoase, fructe de pădure, legume crude sau gătite ușor); să se consume proteine la fiecare masă sau gustare (pui sau pește cu orez brun, fructe cu alune sau semințe); să se limiteze carbohidrații rafinați sau procesați (prăjituri, pâine albă, biscuiți);
• Atenție la alimentele cu indice glicemic mare pentru că determină o creștere bruscă a glicemiei;
• Pentru a preveni hipoglicemia este necesar să se consume 3 mese principale si 2 gustări pe zi;
• Includeți cât mai des în alimentație fasolea verde, cruciferele, vinetele, usturoiul, ceapa, roșiile, fructele de pădure;
• Grijă la alimentele în care se ascunde zahărul: sosurile pentru paste, conservele, cerealele instant, fructele din compot, iaurtul de fructe, sucurile;
• Fructele și legumele sunt o sursă de vitamine și minerale, dar și de fibre (solubile și insolubile), care mențin senzația de sațietate și controlează nivelul de zahăr din sânge;
• Cerealele integrale neprelucrate (ovăz, mei,hrișcă), leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), fructele oleaginoase (nuci, caju, migdale) și semințele (chia, susan, in, dovleac), datorită fibrelor pe care le conțin, pot fi introduse în meniul diabeticilor.
• Regimul alimentar recomandat este indicat să fie completat de un program de exerciții fizice, care să stimuleze activitatea metabolică și să prevină surplusul de greutate, diabetul fiind asociat, de multe ori, cu suprapondere sau obezitate.
Regimul alimentar este esențial pentru menținerea constantă a nivelului glicemiei, dar și pentru controlul greutății și evitarea complicațiilor”
Citiți principiile noastre de moderare aici!