Problema este rezolvată cu o cafea și ceva dulce, însă, doar pe moment, căci glucoza se absoarbe rapid și peste jumătate de oră ne aflăm în aceeași situație: fără vlagă și cu senzația perpetuă de foame. Pentru a contracara acest nivel scăzut al energiei este nevoie de un control al alimentației, de o alegere potrivită a alimentelor care ne vor ajuta să ne păstram un nivel constant de energie pe toată durata zilei. Este nevoie de mici schimbări, dar cu efecte mari:
1. Trei mese principale. Mâncând, și nu ciugulind mereu, la o distanță de patru-cinci ore oferim combustibil organismului. Nu sunt adepta consumului de alimente din oră în oră, pauza dintre mese, necesară digestiei, fiind foarte importantă. La fel de mult influențându-ne energia pe parcursul zilei și alimentele pe care le avem în farfurie – ne hrănesc cu adevărat sau doar ne aduc un aport de calorii?
2. Gustări eficiente. Dacă aveți nevoie între mese, luați o gustare, două. Fără să ne sature, aceste mici gustări controlează aportul caloric prin temperarea senzației de foame care apare între mese. Optați pentru fructe de sezon, fructe oleaginoase sau semințe ori brânzeturi cu un conținut redus de grăsime.
3. Porții mai mici. Mâncați suficient, dar niciodată nu vă ridicați sătui de la masă. Jumătate din farfurie ar trebui să aparțină legumelor, iar cealaltă să fie împărțită între proteine și carbohidrați.
4. Mâncați echilibrat, fără a omite macronutrienții (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienții (minerale și vitamine). Asigurați-vă că mâncați pe parcursul zilei din toate grupele de alimente.
Pentru a contracara nivelul scăzut al energiei este nevoie de mici schimbări, dar cu efecte mari
Citiți principiile noastre de moderare aici!