Știm că fructele și legumele se găsesc în toate culorile curcubeului, culorile fiind date de fitonutrienți, care conțin compuși ce furnizează substanțe nutritive esențiale pentru protejarea organismului împotriva bolilor. În rândurile de mai jos vom sublinia beneficiile câtorva fructe din luna lui Gustar.
1. Pepenele galben este un fruct bogat în vitamina C și beta-caroten, conținutul în vitamina C fiind mai mare decât al mărului, perei sau al caisei. Este o sursă de vitamina B9 – acid folic – care protejează împotriva anumitor cancere, a bolilor cardiovasculare, a maladiei Alzheimer sau anumitor tipuri de depresie. Bogat în apă (95%) și potasiu favorizează eliminarea toxinelor. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, fluidifică sângele. Pepenele galben este bogat în fibre care absorb apa din sistemul digestiv, mărind volumul scaunelor.
2. Pepenele verde conține apă în proporție de până la 93%, vitaminele A și C și licopenul fiind prezente în cantități apreciabile. Ele contribuie, în primul rând, la sănătatea pielii și a prostatei, previn inflamațiile și limitează apariția anumitor celule canceroase. Este un bun depurativ mai ales vara, când este foarte cald, datorită conținutului mare de apă și electroliți, fiind un foarte bun hidratant al organismului. Pepenele verde are un mare conținut de citrulină, un aminoacid care este transformat în corp în arginină, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali, cu rol important în funcționarea sistemului cardiovascular și a celui imunitar.
3. Prunele proaspete și uscate, deopotrivă, sunt bogate în minerale și oligoelemente, conținând potasiu, fosfor, magneziu, calciu, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C și K. Sucul de prune este o sursă bună de fier, fiind recomandat îndeosebi vegetarienilor. Indiferent de soi, prunele sunt surse de fibre și sorbitol (un polialcool înrudit cu glucoza), indicate pentru intestin. Au un efect laxativ, astfel că sunt indicate persoanelor care suferă de constipație.
4. Perele oferă o cantitate substanțială de vitamine din grupul B, vitaminele C și K și minerale, îndeosebi potasiu, calciu, magneziu, cupru, fier și zinc. Datorită prezenței acestor minerale, flavonoidelor și acizilor fenolici, perele elimină acidul uric din organism, fiind, astfel, utile în caz de reumatism, gută sau artrită. O pară acoperă, în medie, 20% din necesarul zilnic de fibre. Perele, și în special coaja lor, conțin multe fibre care ameliorează și favorizează activitatea intestinului gros, accentuând efectul de sațietate.
5. Smochinele, mai ales cele uscate, au un conținut substanțial de minerale, fiind o sursă de potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc și brom. Smochinele sunt indicate în caz de iritații gastrointestinale (gastrite, colite, constipație), efectul laxativ datorându-se fibrelor conținute. Smochina are un efect de echilibrare a organismului, conținând vitaminele A, B1, B2, B3 și C. Majoritatea antioxidanților sunt concentrați în pielița fructului.
Fructele și legumele, în culorile curcubeului, conțin compuși ce furnizează substanțe esențiale pentru protejarea organismului împotriva bolilor”
Citiți principiile noastre de moderare aici!