Fitochimicalele se regăsesc în alimente și sunt cunoscute drept nutrimente semi-esențiale, fiind identificate peste 100 de substanțe fitochimice, cu rol antioxodant, de întărire a sistemului imunitar sau hormonal.
1. Compușii cu Allium. Această categorie include usturoiul, ceapa, prazul, arpagicul – principalele substanțe active fiind compușii cu sulf. Usturoiul contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge și ajută în prevenirea apariției aterosclerozei, formării cheagurilor sangvine și menține fluiditatea sângelui.
2. Bioflavonoidele lucrează sinergic cu vitamina C, ajutând la fixarea ei în țesuturi, au proprietăți antiinfecțioase și sunt, de asemenea, anticarcinogene. Se regăsesc în măceșe, citrice, cireșe, fructe de pădure, pepene galben, prune, roșii, hrișcă.
3. Carotenoizii sunt un tip de betacaroten (precursorul vitaminei A) pe care îi întâlnim în morcovi, cartofi dulci, mazăre. Sunt antioxidanți puternici împotriva procesului de îmbătrânire.
4. Clorofila este substanța care dă culoarea verde plantelor. Alimente bogate în clorofilă sunt algele marine, pirul, legumele de culoarea verde.
5. Acidul elagic îl întâlnim în zmeură, struguri și fragi. Sunt cercetări care arată că fragii și căpșunele ocupă locul doi, după usturoi, în ceea ce privește proprietățile anticancerigene.
6. Izotiocianații și indolii se regăsesc în legumele crucifere precum broccoli, varza de Bruxelles, conopidă, varză, creson, varză creață, gulii, ridichi, napi, dar și în fragi și zmeură. Consumul acestor fructe și legume este corelat cu scăderea incidenței cancerului, dar contribuie și la îmbunătățirea funcției hepatice, ajutând, astfel, la detoxifierea ficatului.
7. Fitoestrogenii au un rol protector prin legarea excesului de estrogen fabricat în organism sau provenit din mediu, prin intermediul pesticidelor, materialelor plastice, de o proteină din sânge, reducând, astfel, cantitatea de estrogen accesibilă țesuturilor sensibile la estrogen. Legumele cu păstăi, citricele, cerealele, lucerna, secara, țelina sunt alimente bogate în fitoestrogeni.
8. Fitosterolii reprezintă „sterolii” și „stanolii” din plante – sunt substanțe naturale care se găsesc în alimente și contribuie la scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL). Cele mai bune surse sunt semințele, fasolea, lintea și uleiurile presate la rece.
9. Capsaicina (ardeiul roșu iute), curcumina (muștar, șofran, porumb, ardeiul gras galben), luteina (legume cu frunze verzi), lignanii (semințe de in), licopenul (roșii, pepene verde) completează acest tabloul al fitochimicalelor. Avem la îndemână o paletă largă de alimente integrale, cu multe componente active, rămâne doar să le integrăm în alimentația noastră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!