Beta-carotenul este pigmentul care dă culoarea roșie-portocalie, fiind un precursor al vitaminei A, organismul transformând beta-carotenul în vitamina A (retinol). Avem nevoie de vitamina A pentru menținerea sănătății pielii, a mucoasei membranelor, pentru un sistem imunitar eficient și pentru menținerea sănătății vederii. Beta-carotenul este un antioxidant, antioxidanții fiind substanțele care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi. Lista alimentelor bogate în beta-caroten este lungă, cuprinzând cartoful dulce, morcovul, spanacul, papaya, mango, pătrunjelul, dovleacul, varza kale, salata verde, pepenele, caisa, pruna, busuiocul, oregano. În rândurile de mai jos o să trecem în revistă beneficiile a patru fructe de sezon: caisa, piersica, pepenele galben și verde.
1. Caisa conține vitamina A și carotenoide, în principal beta-caroten (care îi conferă culoarea specifică), conținutul total de carotenoide din coaja caisei este de două-trei ori mai mare decât cel al pulpei. Furnizează diferiți antioxidanți, mai ales compuși fenolici din familia flavonoidelor. Aceștia neutralizează radicalii liberi și împiedică apariția bolilor cardiovasculare și a altor maladii cronice. Caisele conțin fibre, care combat constipația și reduc riscul de cancer de colon, minerale precum cupru, fier și magneziu, care combat anemia.
2. Piersica este o sursă bună de potasiu, fosfor, vitamine, calciu, magneziu, fier, zinc și are o mare capacitate antioxidantă datorită compușilor fenolici, compuși care au capacitatea de a împiedica formarea
colesterolului „rău” (LDL), reducând, astfel, plăcile de aterom care blochează arterele și diminuând riscul de boli cardiovasculare.
3. Pepenele galben este unul dintre cele câteva vegetale bogate în vitamina C și beta-caroten, conținutul în vitamina C fiind mai mare decât al mărului, perei sau al caisei. Este o sursă de vitamina B9 – acid folic – care protejează împotriva anumitor cancere, a bolilor cardiovasculare, a maladiei Alzheimer sau a numitor tipuri de depresie. Bogat în apă (95%) și potasiu favorizează eliminarea toxinelor. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, fluidifică sîngele. Pepenele este bogat în fibre care absorb apa din sistemul digestiv, mărind volumul scaunelor.
4. Pepenele verde conține apă în proporție de până la 93%, vitaminele A și C și licopenul fiind prezente în cantități apreciabile. Ele contribuie, în primul rând, la sănătatea pielii și a prostatei, previn inflamațiile și limitează apariția anumitor celule canceroase. Este un bun depurativ mai ales vara, când este foarte cald, datorită conținutului mare de apă și electroliți fiind un foarte bun hidratant al organismului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!