Digestia este un proces fiziologic prin care alimentele introduse în organism sunt descompuse, cu ajutorul enzimelor, în molecule mai simple, ce pot fi absorbite de organism. Atunci când sistemul digestiv este compromis, organismul nu mai poate absorbi elementele nutritive și nici să elimine deșeurile zilnice. Constipația, balonarea, diareea, refluxul gastroesofagian, pielea îmbâcsită, oboseala cronică, neputința de a slăbi sunt, toate, simptome ale unui sistem digestiv care nu funcționează optim. În cazul în care vă confruntați cu simptomele amintite mai sus, iată ce măsuri puteți lua:
1. Hidratați-vă corespunzător. Cu cât colonul este mai hidratat, cu atât este mai sănătos. Aveți grijă la băuturile diuretice, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde și la băuturile carbogazoase, pline de zahăr. Apa este esențială pentru organism, iar în absența ei celulele și organele nu își pot realiza funcțiile;
2. Includeți fibrele solubile și insolubile în dietă. Fibrele insolubile ajută la golirea intestinului gros și previn constipația. Împrieteniți-vă cu legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, nucile, semințele. Fibrele solubile se dizolvă parțial în apă, ajutând la reducerea colesterolului și împiedicând eliberarea rapidă a zaharurilor în sânge. Le regăsim în căpșuni, mere, cartofi dulci, portocale, quinoa, fulgi de ovăz. Semințele de in conțin ambele tipuri de fibre și ajută la reglarea tranzitului intestinal. Se recomandă o lingură pe zi;
3. Faceți sport. Pe lângă numeroasele beneficii, exercițiile fizice ajută intestinul gros să funcționeze normal;
4. Încercați sa adăugați clorofilă în regimul alimentar – clororfila fiind substanța care dă culoarea verde plantelor. Diverse studii arată că suplimentele cu clorofila reduc constipația în rândul celor vârstnici;
5. Nu uitați de alimentele fermentate (borș, moare de varză , murături fără oțet, iaurt, kefir – făcute în casă). Bacteriile benefice din sistemul digestiv sunt responsabile de digerarea hranei, absorbția nutrienților, eliminarea deșeurilor, îndepărtarea bacteriilor dăunătoare;
6. Acordați importanță masticației. Stomacul nu are dinți, iar mestecarea corectă a alimentelor este o fază esențială pentro o digestie fără probleme;
7. Respectați orele de masă sau, măcar, a unui interval orar, cu repaus alimentar între mese, când se consumă doar apă și ceaiuri medicinale. Evitați mesele abundente și serviți ultima masă cu 3-4 ore înainte de culcare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!