1. Vitamina B 1 (tiamina) este cunoscută drept vitamina „bunei dispoziții” deoarece are efecte benefice asupra sistemului nervos. Surse alimentare sunt produsele de origine animală (carne, ouă, lactate, pește), cantități mici fiind regăsite în alge, drojdia de bere, spanac, avocado, cereale integrale, ciuperci.
2. Vitamina B2 (riboflavina) are rol major în formarea hematiilor (celulelor roșii), în sinteza proteinelor, fiind implicată în metabolismul tuturor macronutrienților. O regăsim în produsele de origine animală, dar și în avocado, lucernă, ciuperci, cereale integrale.
3. Vitamina B3 (PP sau niacina) este implicată în sistemul nervos, circulator și digestiv. Carența duce la apariția Pelagrei (cei trei D: dermatită, demență, diaree). Sursele alimentare sunt ficatul de bovine, rădăcinoasele, broccoli, germenii de grâu, ouăle, peștele.
4. Vitamina B5 (acidul pantotenic) este un component al coenzimei A, având rol în sinteza hormonilor și a neurotransmițătorilor, în diviziunea celulară și producerea de energie. O regăsim în avocado, carne de vită/vițel, brânză, lăptișor de matcă, drojdia de bere.
5. Vitamina B6 (piridoxina) are rol în sinteza proteinelor, a hormonilor și a neurotransimțătorilor. Este importantă în sinteza ADN-ului și funcționarea creierului. O găsim în pește, gălbenuș de ou, banane, avocado, cereale, drojdia de bere, fasolea boabe, mazăre.
6. Vitamina B8 (biotina, vitamina H) este esențială pentru menținerea sănătoasă a pielii, a părului și a unghiilor, ajută la dezvoltarea, mențierea și repararea țesuturilor musculare. Surse alimentare sunt produsele lactate, drojdia de bere, cereale integrale, carnea de porc, de vita, ficat, spanac, ciuperci, nuci.
7. Vitamina B9 (acidul folic) are rol în diviziunea celulară, sinteza ADN-ului și ARN-ului, în funcționarea sistemului nervos și imunitar, în cicatrizarea rănilor. Acid folic îl găsim în produsele de origine animală, sparanghelul, citricele, peștele gras, cereale integrale.
8. Vitamina B12 (cobalamina) este importantă în funcționarea sistemului nervos, în sinteza ADN-ului și ARN-ului, în producerea globulelor roșii și transportul oxigenului. Sursele alimentare de vitamina B12 sunt cele de origine animală, astfel că persoanele strict vegetariene necesită suplimentare.
9. Vitamina C (acidul ascorbic) este un antioxidant de excepție. Ajută la absorbția fierului în organism, la eliminarea substanțelor toxice, la scăderea tensiunii arteriale, în combaterea infecției cu Helicobacter Pylori sau în instalarea ateroslerozei. Lipsa vitaminei C provoacă scorbutul caracterizată prin anemie, căderea dinților, sângerări sub piele. Surse importante sunt legumele cu frunze verzi (pătrunjel, varză, spanac, urzici, rucola, broccoli), ardeiul gras, roșiile și fuctele (măceșe, citrice, fructele de pădure, mango,mere, papaya).
Citiți principiile noastre de moderare aici!