Bucatele noastre românești sunt de multe ori bombe calorice, sunt gustoase și cu greu le putem face față. Ținem regim și de Paști? – m-au întrebat mai toți pacienții la cabinet. Putem face mici abateri fără să ne periclităm silueta, dacă reținem că moderația este cheia. Câteva sfaturi simple, de bun-simț, de pus în practică și cântarul nu va fi inamicul numărul unu după Sărbători:
1. În fiecare dimineață beți o cană mare de apa plată, în care stoarceți o lamâie pentru activarea metabolismului;
2. Încercați să consumați după fiecare masă ceaiuri digestive sau medicinale, care vor ușura digestia;
3. Atenție la caloriile goale, și aici mă refer la băuturile carbogazoase, energizantele, alcoolul. Nu reprezintă decât o sursă de calorii și pot stimula apetitul;
4. Mestecați bine alimentele pentru a evita supraalimentarea. Puneți tacâmurile jos după fiecare îmbucătură. De multe ori ne pregătim pentru urmatoarea gură de mâncare când, încă, o mestecăm pe cea anterioară;
5. Alegeți farfuria mai mică, pentru a vă ajuta să controlați porțiile și, implicit, caloriile ingerate.
6. Nu săriți mesele. Dacă știți că urmează o petrecere cu o masă consistentă este de preferat ca în ziua respectivă să alegeți alimente mai ușoare. Nu trebuie să săriți mesele sau să nu mâncați toata ziua, tentația de a mânca mult și din alimentele grele va fi mult mai mare;
7. În ceea ce privește alimentele tradiționale, nu uitați că problemele apar in momentul în care se fac excese. Cumpătarea ar trebui să fie regula în această perioadă;
8. Dacă nu aveți posibilitatea să ajungeți la o sală de sport, există și varianta unei plimbări lungi după masa de Paște. Ideea este să fim activi, astfel vom mai consuma din caloriile de peste zi.
Vă doresc Sărbători frumoase și să petreceți minunat!
Citiți principiile noastre de moderare aici!