Sănătatea pielii poate fi afectată de mai mulți factori, printre care ereditatea, clima, vârsta, poluarea, fluctuațiile hormonale, stresul, dar și de funcționarea organelor interne care realizează eliminarea și prezența sau absența vitaminelor din organism.
• Un nutriment vital pentru o piele frumoasă este apa. Fără o cantitate suficientă de apă, celulele nu pot întreține și reconstrui organismul, iar produșii reziduali de la nivelul celulelor și sânge nu pot fi eliminați. Apa stă la baza unei stări bune de sănătate, fineții și aspectului tineresc al pielii; fără o cantitatea suficientă de apă celulele se deshidratează, își pierd suplețea și structura;
• O dietă bogată în alimente proaspete, netratate chimic, este esențială pentru sănătatea întregului organism, nu doar pentru piele. Printr-un stil de viață sănătos se poate reduce viteza de îmbătrânire și de degradare a pielii. Un factor important al unui stil de viață sănătos este consumul crescut de alimente bogate în antioxidanți. Printre acestea se numără legumele și fructele de culoare roșie, portocalie și galbenă, cum sunt cartofii dulci, morcovii, piersicile, caisele, fructele de culoare mov cum sunt fructele de pădure și strugurii, legumele de culoare verde precum varza, broccoli, mugurii de lucernă, leguminoasele precum lintea, năutul, fasolea, mazărea, fructe oleaginoase (nuci, migdale), ceapa și usturoiul.
• Nutriția este implicată fundamental în fiecare stadiu de dezvoltare a pielii. În primul strat, dermul, se produce colagenul atunci când vitamina C transformă aminoacidul prolină în hidroxiprolină. Fără această vitamină nu se produce colagen. Flexibilitatea colagenului și a fibrelor de elastină se miscșorează cu timpul, datorită distrugerii provocate de radicalii liberi. Consumați ardei gras, citrice, plante aromatice (pătrunjel și cimbru), roșii, ardei iute, legume crucifere, verdețuri, pepene, coacăze negre, acerola, cătină, măceșe;
• Vitamina A controlează rata acumulării keratinei în piele. De aceea, deficitul de vitamina A poate determina apariția unui tegument uscat și aspru – astfel, o dietă bogată în vitamina A poate ajuta la menținerea unui tegument sănătos. Vitamina A o regăsim în uleiul de ficat de pește, ardeiul roșu, caise, dovleac, cartofi dulci, broccoli, pepene galben, papaya, morcovi,spanac, sparanghel;
• Membranele celulelor epidermice sunt alcătuite din grăsimi esențiale. Lipsa acestora face ca aceste celule să se usuce repede, rezultând o piele excesiv de uscată. Includeți în alimentație alimente bogate în acizi grași esențiali cum sunt peștele, nucile, semințele și uleiurile obținute din ele. Obișnuiți-vă să folosiți semințe în salate, în cereale, iaurt sau supe;
• Sănătatea celulelor pielii depinde de un aport suficient de zinc, necesar pentru producerea corectă a unei noi generații de celule epiteliale. Carența se asociază cu probleme ale pielii, de la acnee până la eczeme. Zincul îl regăsim în drojdia de bere, gălbenuș de ou, pește, ciuperci, semințe de dovleac, nuci pecan, sardine, fructe de mare, carne de pasăre.
„Sănătatea pielii poate fi afectată de mai mulți factori, printre care ereditatea, clima, vârsta, poluarea, fluctuațiile hormonale sau stresul”
Citiți principiile noastre de moderare aici!