Laxativele din comerț nu reprezintă soluția deoarece sunt iritante gastro-intestinale, utilizarea pe termen lung interferând cu absorbția calciului și vitaminei D, împiedică absorbția nutrienților și a apei, putând duce la deshidratare. În plus, creează dependență!
Cea mai frecventă cauză a problemelor de tranzit o reprezintă consumul inadecvat de apă, așa că este esențial să începeți de aici: hidratați-vă. În privința dietei, încercați să aveți în meniul zilnic alimente care au un efect ușor laxativ. Semințele de in, pe lângă faptul că reprezintă principala sursă de Omega 3 din regnul vegetal, conțin foarte multe fibre. Încercați să aveți zilnic două lingurițe măcinate și presărate peste mâncare. Fulgii de ovăz, datorită beta-glucanului, au și ei beneficii suplimentare: ajută la eliminarea excesului de colesterol, încetinesc asimilarea carbohidraților și previn constipația. Nu uitați, avem nevoie de 30-40g fibre/zi. Nici excesul nu ajută, tărâțele de grâu spre exemplu, la un consum îndelungat, datorită acidului fitic pe care îl conțin, împiedică absorbția vitaminelor și mineralelor.
O lingură ulei de măsline, ce se poate amesteca cu o linguriță suc de lămâie, consumată dimineața, pe stomacul gol, poate fi de real folos. Fructele deshidratate, precum prunele, ne pot ajuta. Ele conțin fibre și sorbitol, un carbohidrat ce este ușor de digerat, motiv pentru care atrage apa și dă consistență materiei fecale. Puneți seara câteva prune deshidratate în apă și consumați lichidul pe stomacul gol, apoi mâncați și prunele.
Încercați să includeți în dietă leguminoase (fasole, linte) mere, pere (cu coajă), prune, dovleac, cartofii dulci, broccoli, spanac, semințe (in, chia, canepă). Este bine de știut că 20-30 de minute de exerciții fizice zilnic vor ajuta digestia și pot ajuta în problema constipației. Încercați să aveți scaun în fiecare zi, la aceeași oră, pentru ca organismul să poată „învăța”.
Evitați, din cauza conținutului redus sau inexistent de fibre, alimente precum pizza, înghețată, carne, chips-urile, brânza sau mâncarea procesată.
Încercați să aveți zilnic două lingurițe de seminţe de in măcinate și presărate peste mâncare”
Citiți principiile noastre de moderare aici!