Știm că ele conțin vitamine, minerale și alte substanțe nutritive și că ar fi ideal să avem 5 porții de fructe și 5 de legume zilnic, unde o porție înseamnă 80 g. Culorile fructelor și legumelor sunt un indicator util al beneficiilor lor, fiecare culoare semnificând diferite feluri de nutrienți. În categoria fructelor roșii intră căpșunile, zmeura, afinele, murele, cireșele, pepenele roșu – fructe bogate în licopen și antocianine, substanțe fitochimice care ajută la menținerea sănătății inimii, îmbunătățesc memoria și reduc riscul de cancer. Astăzi, pentru că este sezonul lor, vom vorbi despre căpșuni, zmeură, afine și cireșe.
1. Căpșunile. Sunt o sursă bună de vitamina C, dar și de potasiu, magneziu și vitaminele B8 și B9, Flavonoidele care conferă căpșunilor culoarea roșie se numără printre compușii care contribuie din plin la activitatea antioxidantă. Dintre flavonoide, antocianinele au un efect protector împotriva cancerului colorectal. Conțin zaharuri între 6 și 9%, fiind un fruct ideal pentru persoanele diabetice. Sunt bogate și în fibre, mai ales pectine. Diuretică (92% apă) și ușor laxativă, căpșuna previne formarea calculilor renali și contribuie la buna funcționare a sistemului hepatic, nervos și endocrin.
2. Zmeura. Este fructul care conține cel mai mult acid elagic (antioxidant polifenolic), un acid recunoscut pentru proprietățile antiinflamatoare și anticancerigene. Antocianinele, care îi conferă pigmentul roșu, au proprietăți antioxidante, neutralizând radicalii liberi din organism. Zmeura este o sursă bună de mangan, de fier și vitamina C, care contribuie la asimilarea fierului.
3. Afinele. Conțin o cantitate-record de antioxidanți, contribuind astfel la protecția și la fortificarea celulelor. Antocianinele conținute întăresc
capilarele și elasticitatea pielii, previn accidentele vasculare și cardiace și ameliorează comunicarea interneuronală. Sunt bogate în vitamina C și potasiu, provitamina A (betacaroten), vitamine din grupul B, magneziu, fier, cupru. Afinele stimulează circulația sangvină la nivelul retinei, ameliorează acuitatea vizuală și vederea nocturnă. Decoctul de frunze de afin are proprietăți antidiabetice și acționează indirect asupra sistemului endocrin.
4. Cireșele. Conțin potasiu, care le conferă proprietăți diuretice și ușor laxative, fibre care stimulează funcționarea intestinului și antioxidanți eficienți pentru a combate îmbătrânirea celulară. Pot atenua durerile de tip inflamator (crizele de gută, artrită) datorită antocianinelor care au efecte antiinflamatoare. Combat constipația, fiind ușor laxative datorită sorbitolului conținut și sunt utile în caz de insomnia deoarece conțin melatonină – hormonul somnului. Din păcate, cireșele au cel mai mare conținut de zaharuri dintre fructele roșii și un aport caloric ridicat, fiind astfel necesar să fie consumate cu precauție de către persoanele diabetice
Citiți principiile noastre de moderare aici!