Mai mult, în cabinet, după ce stau de vorbă cu pacienții descopăr o stare prediabetică/diabet, o steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras), hipertensiune arterială și tratament cu statine, profil lipemic crescut, hiperuricemie, disfuncție tiroidiană. Foarte puțini dintre pacienți îmi spun că doresc să-și îmbunătățească starea de sănătate. Vor o dietă rapidă. Cu toate acestea, fără a fi o mare diferență în oglindă, o pierdere de 5-10% din greutatea corporală reduce tensiunea arterială, ameliorează glicemia, îmbunătățește starea de spirit sau ne ajută să dormim mai bine.
Cel mai important aspect este să pierdem în greutate progresiv și definitiv decât să slăbim acele 5 kilograme pe săptămână, adoptând diete drastice, kilograme pe care le recuperăm înapoi după o săptămână. Ca să avem rezultate pe termen lung, obiectivele trebuie sa fie precise și corecte:
1. Un obiectiv realist și sănătos este acela de a pierde un kilogram, un kilogram și jumătate pe săptămână;
2. Dacă este necesar să slăbiți mai multe kilograme, nu vă fixați un obiectiv distanțat (15 kilograme în trei luni), ci căutați să îl împărțiți în obiective pe termen scurt (5 kilograme pe lună);
3. Personalizați-vă obiectivele ținând cont de situația voastră specifică. Nu vă comparați cu alții (metabolismul fiecăruia dintre noi este unic și răspunde diferit la un regim alimentar) și încercați să vă concentrați pe necesitățile proprii;
4. Pregătiți-vă să pierdeți câteva bătălii dacă vreți să câștigați războiul. Niciun proces de schimbare a stilului de viață nu este liniar și este normal să vă loviți de obstacole care, uneori, vă încetinesc realizarea scopului propus. Cheia succesului nu constă în perfecțiune, ci în perseverență;
5. Când faceți măsurătorile săptămânale încercați să notați starea generală și cea psihologică. Acest lucru va face ca întregul program să fie un parcurs care va transforma raportul vostru cu mâncarea, dar și cu propria persoană;
6. Țineți un jurnal alimentar (cel mai bun instrument de monitorizare), verificați și notați rezultatele obținute. Evaluarea progreselor vă va ajuta în momentele dificile (când puteți deveni vulnerabili și vă puteți expune erorilor alimentare) pentru a regăsi confirmarea că sunteți pe calea cea bună;
7. Dorința de a pierde în greutate trebuie să împace un demers dietetic cu unul comportamental. Pentru a slăbi în mod durabil este necesar să modificăm conținutul farfuriei și să încercăm să înțelegem comportamentele alimentare care ne sabotează, ce le provoacă și ce le întreține, pentru a putea proceda „altfel”.
„Important este să pierdem în greutate progresiv și definitiv decât să slăbim 5 kilograme pe săptămână, ca mai apoi să le recuperăm în săptămâna următoare”
Citiți principiile noastre de moderare aici!