Uneori, acest sistem se compromite din princina stresului, a inflamațiilor, a alergiilor, dar și din punct de vedere alimentar sau al lipsei de apă. Atunci, organismul nu poate absorbi elementele nutritive și nici nu poate elimina zilnic deșeurile (de aici problemele de tranzit).
Poate vă confruntați cu unul sau mai multe simptome ale unui sistem digetiv precar: constipație, diaree, balonare, reflux gastroesofagian, gaze în exces, eczeme, acnee, oboseală cronică, cearcăne, incapacitatea de a slăbi.
Dacă și sistemul dumneavoastră digestiv nu lucrează la parametrii normali, iată ce puteți încerca:
1. Includeți în alimentația zilnică fibre solubile și insolubile. Fibrele insolubile (legumele cu frunze verde închis, cerealele integrale, nuci, semințe) ajută la golirea intestinului gros și previn constipația. Fibrele solubile se dizolvă parțial în apă și ajută la reducerea colesterolului, împiedicând, în același timp, eliberarea rapidă a zahărului în sânge, ceea ce le face ideale pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2. Le întâlnim în căpșuni, portocale, mere, cartofi dulci, fulgi de ovăz, quinoa.
2. Nu uitați să vă hidratați. Este ideal ca apa să fie băută pe parcursul zilei și consumată progresiv. Se recomandă un aport hidric între 30-40ml/kgc, supraponderalii având nevoie de un pahar de apă în plus, la fiecare două kilograme suplimentare.
3. Fiți activi. Exercițiul fizic stimulează metabolismul, sistemul limfatic și îmbunătățește circulația, prin care sunt transportați eficient oxigenul și nutrienții către celule și ajută intestinul gros să funcționeze normal.
4. Încercați să adăugați clorofilă în regimul alimentar. Clorofila este substanța care dă culoarea verde plantelor. Diverse studii arată că suplimentele cu clorofilă pot reduce constipația cronică în rândul celor vârstnici.
5. Consumaţi produse lactate fermentate, în special probiotice cu beneficii dovedite asupra sănătăţii digestive. Testele clinice întreprinse de-a lungul anilor au demonstrat că probioticele (culturile de bifidus) aduc beneficii sistemului digestiv şi sănătăţii în general.
Fibrele solubile ce ajută la reducerea colesterolului le întâlnim în căpșuni, portocale, mere, cartofi dulci, fulgi de ovăz, quinoa”
Citiți principiile noastre de moderare aici!