Nu este nicio noutate că alimentele pe care le consumăm influențează nu doar sănătatea fizică, cât și pe cea psihică. Ceea ce mâncăm își pune amprenta asupra modului în care ne simțim, iar vestea bună este că starea de bine este dată și de substanțele chimice care se află în corpul nostru prin hrana pe care o consumăm. Să încercăm să includem în alimentația noastră:
1. Alimente bogate în vitaminele B complex. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), nucile, semințele, borșul făcut în casă, sunt bogate în vitaminele B. Spre exemplu, lipsa de vitamina B6 duce la iritabilitate, nervozitate, depresie;
2. Bananele sunt bombe de nutrienți. Energizante, conțin triptofan (precursorul serotoninei), vitamina B6, magneziu, potasiu, fibre. O banană consumată pe zi furnizează corpului magneziu, care reduce stresul pentru întreaga zi;
3. Semințele de in sunt bogate în Omega 3, acești acizi grași care sunt favoriții creierului pentru menținerea sănătății lui. Acizii grași Omega 3 asigură fluiditatea membranei în creier, ce permite o funcționare optimă a neurotransimțătorilor (a serotoninei în special);
4. Nuci și alte semințe. Semințele (chia, cânepă, pin, dovleac), fructele oleaginoase precum nucile, migdalele, caju, sunt și ele surse de acizi grași Omega 3. Toate semințele conțin zinc, un nutrient important pentru menținerea bunei dispoziții, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Migdalele sunt foarte bogate în magneziu, o concentrație mică din acest mineral în organism fiind asociată cu o stare de tensiune, iritabiliate, anxietate, insomnie;
5. Legumele verzi (spanac, broccoli, varză) sunt bogate în vitamina C, magneziu, acid folic, crom, catalizatori ce convertesc triptofanul și tirozina în serotonină și dopamină – neurotransmițători responsabili pentru starea de fericire;
6. Vitamina D îmbunătățește dispoziția prin creșterea producerii de serotonină. Surse naturale de vitamina D sunt avocado, gălbenușul de ou, migdalele și expunerea la soare până în ora 11 și după ora 17;
7. Carbohidrații complecși (cereale integrale neprelucrate, leguminoasele), fructele intensifică producția de serotonină și promovează buna dispoziție. Alegerea carbohidraților cu indice glicemic scăzut contribuie la reglarea glicemiei și, implicit, la menținerea nivelului de energie și a stării de bine.
Alimentele pe care le consumăm influențează nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea psihică”
Citiți principiile noastre de moderare aici!