• Cartoful dulce sau batata este o legumă feculentă bogată în betacaroten (provitamina A), necesar pentru vederea pe timp de noapte. Conține vitaminele E și C, ambele cu proprietăți antioxidante, vitamina K – indispensabilă pentru coagularea sângelui, precum și vitamina B9 (folatul) și B6 (piridoxina). Datorită antioxidanților pe care îi conține, cartoful dulce protejează ADN-ul de acțiunea radicalilor liberi. Prezența grăsimilor (1 lingură ulei de măsline/cânepă), asociate cu consumul de cartofi dulci, facilitează conversia betacarotenului în vitamina A.
• Turmericul, din care se extrage un antioxidant puternic – curcumina, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii importante în prevenția cancerului, a colonului iritabil sau a maladiei Alzheimer. Alcalinizant, turmericul contribuie la scăderea acidității din organism, reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL), stimulează digestia, mărește secreția biliară și este un ajutor în caz de ulcer.
• Ghimbirul este bogat în antioxidanți, printre care gingerolul – un compus fenolic care conferă ghimbirului proaspăt gustul picant. Proprietățile sale antiinflamatorii sunt utile în caz de reumatism, inflamații articulare, artrită reumatoidă. Este recomandat pentru problemele ușoare de stomac (indigestie, flatulență), pentru ameliorarea simptomelor gripei și ale răcelii, pentru a preveni greața sau voma.
• Uleiul de cocos – controversat până nu demult datorită acizilor grași saturați este, de fapt, benefic pentru sănătatea noastră. Principalele beneficii ale uleiului de cocos sunt atribuite acizilor grași cu lanț mediu care îl compun: acidul lauric, acidul caprilic și acidul capric. Acidul lauric se găsește și în laptele matern și contribuie la creșterea imunității și luptă împotriva bacteriilor. Are proprietăți antifungice puternice, oferă protecție cardiovasculară, menține sănătatea glandei tiroide, ajută la o mai bună absorbție a calciului, vitaminei D și a altor minerale esențiale pentru organism.
• Semințele de susan sunt extrem de bogate în grăsimi (sănătoase), sunt lipsite de gluten, și reprezintă o sursă excelentă de calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu, dar și de fibre alimentare. Sunt bogate în fitosteroli, buni protectori ai sistemului cardiovascular, reducând valorile colesterolului „rău” – LDL și încetinind absorbția colesterolului din alimentație. Au un conținut ridicat de lignani (în special sesamina) – antioxidanți puternici care protejează lipidele din sânge împotriva oxidării și măresc nivelul vitaminei E (un alt antioxidant) din sânge. Sinergia dintre sesamină și vitamina E contribuie la reducerea riscului cardiovascular și de cancer.
Uleiul de cocos, controversat până nu demult datorită acizilor grași saturați este, de fapt, benefic pentru sănătatea noastră”
Citiți principiile noastre de moderare aici!