Pe care o asezonăm cu o lingură de ulei de măsline, cânepă sau dovleac și zeamă de lămâie. Ar însemna o imunitate întărită, eliminarea toxinelor și mai multă vitalitate. Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale, verdețurile reprezintă un izvor de sănătate și ar trebui să se regăsească zilnic pe masă, servite simple sau ca și garnitură. O substanță importantă din plantele verzi este clorofila – pigmentul verde conținut de plante, care, prin fotosinteză, transformă lumina în energie. Structura chimică a clorofilei este asemănătoare hemoglobinei din sângele uman. De altfel, clorofila este numită și „sângele plantelor” sau „sângele verde”, diferența dintre clorofilă și sânge fiind atomul central, care în cazul clorofilei este magneziul (verde), în vreme ce în cazul hemoglobinei este fierul (roșu). Organismul utilizează clorofila pentru detoxifierea ficatului, combaterea radicalilor liberi, creșterea nivelului de energie sau oxigenarea sângelui.
1. Salata verde aduce minerale (iod, fosfor, magneziu), dar și vitamine (A,B,C,D,E), normalizează digestia și combate anemia datorită clorofilei.
2. Ștevia reglează zahărul din sânge, ține sub control apetitul și contribuie la eliminarea toxinelor.
3. Spanacul este bogat în fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (ce ajută la formarea vitaminei A), vitamina B6, vitamina C, sodiu și potasiu, acid folic, luteină (substanță ce acționează ca antioxidant în interiorul corpului) și sulf.
4. Leurda. Având proprietăți detoxifiante, antibiotice și antivirale, leurda nu doar că purifică sângele, dar crește și imunitatea și echilibrează valorile colesterolului sangvin.
5. Păpădia stimulează secreția bilei și emulsionarea grăsimilor.
6. Ceapa verde și usturoiul verde nu trebuie nici ele uitate. Ele sunt cle care dau aromă salatei, sunt bogate în alicină și quercetină, antioxidanți cu rol în combaterea stresului oxidativ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!