Primăvara este sinonimă cu verde, cu multe verdețuri bogate în vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți. Ar fi indicat să profităm de verdețurile proaspete și să încercăm ca, mai mult de jumătate din farfuria noastră, să conțină o salată proaspătă, colorată cu mult verde. Pe care să o asezonăm cu o lingură de ulei de măsline, de cânepă sau de dovleac și zeamă de lămâie. Ar însemna un sistem imunitar mai puternic, eliminarea toxinelor și mai multă vitalitate. Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale, verdețurile reprezintă un izvor de sănătate și ar fi bine să se regăsească, zilnic, pe masă, servite simple sau ca și garnitură. Iar dacă le consumăm în stare proaspătă beneficiem din plin de proprietățile lor nutritive.
1. Salata verde aduce minerale (iod, fosfor, magneziu), dar și vitamine (A,B,C,D,E), normalizează digestia și combate anemia datorită clorofilei.
2. Ștevia reglează zahărul din sânge, ține sub control apetitul și contribuie la eliminarea toxinelor.
3. Spanacul este bogat în fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (ce ajută la formarea vitaminei A), vitamina B6, vitamina C, sodiu și potasiu, acid folic, luteină (substanță ce acționează ca antioxidant în interiorul corpului) și sulf.
4. Leurda.Având proprietăți detoxifiante, antibiotice și antivirale, leurda nu doar că purifică sângele, dar crește și imunitatea și echilibrează valorile colesterolului sangvin.
5. Urzicile. Datorită compoziției bogate în aminoacizi esențiali, vitaminele A, C, K, E, cele din grupul B, calciu, potasiu, precum și fier și magneziu, urzicile sunt considerate un tonic general. Au rol în procesele de detoxifiere, sunt antiinflamatoare și fluidifică sângele. Contribuie la reglarea tranzitului intestinal și combat diareea. De asemenea, au efect diuretic și acțiune favorabilă împotriva hipercuricemiei.
6. Ridichile. În acestea regăsim vitamina C, B6, potasiu, magneziu, cupru, zinc. Ridichile contribuie la detoxifierea organismului şi întăresc sistemul imunitar.
7. Ceapa și usturoiul. Să nu uităm ceapa verde și usturoiul verde, care dau aromă salatelor, bogate în alicină și quercetină, antioxidanți cu rol în combaterea stresului oxidativ.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
CITAT: „Să profităm de verdețurile proaspete și să încercăm ca, mai mult de jumătate din farfuria noastră să fie colorată cu mult verde”
Citiți principiile noastre de moderare aici!