Și nu mă refer la pliculețul de zahăr adăugat dimineața la cafea (deși sunt variante mult mai sănătoase de substituție), ci la dulciurile sub diferite forme și, de ce nu, la zahărul regăsit în alimente. Mai toate produsele au adăugat zahăr, dar nu sub această denumire. Citiți cu mare atenție etichetele alimentare, îl veți regăsi sub denumirea de: dextroză, sirop cu conținut ridicat de fructoză, maltodextrină, zahăr brun, maltoză.
Sunt cel puțin cinci motive pentru care ar fi bine să restricționați zahărul din dieta zilnică:
1. Zahărul reduce rezistența organismului la acțiunile bacteriilor și virusurilor, care pot să provoace inflamații la nivelul inimii și arterelor. Inflamațiile reprezintă răspunsul imunitar al organismului atunci când este atacat de germeni. Aceste inflamații au un rol covârșitor în formarea plăcilor pline de grăsime de la nivelul arterelor, cunoscute a fi un factor de risc în declanșarea bolilor cardiace.
2. Zahărul crește nivelul trigliceridelor. Aceste trigliceride, sintetizate în ficat, reprezintă forma în care sângele transportă grăsimile. Excesul este depozitat în pereții arteriali, ajungând să obstrucționeze arterele. Alături de zahăr, o dietă cu un conținut ridicat de carbohidrați „răi”, grăsimile saturate, consumul de alcool, fumatul, administrarea de estrogeni, mărește riscul ca trigliceridele să depășească valoarea de 150mg/dl (un nivel mai redus de 150 este considerat normal).
3. Zahărul influențează obezitatea. Consumul unei cantități prea mari de zahăr este corelat cu apariția cariilor dentare, obezitatea, afecțiunile cardiace, cancerul, diabetul. Când este în exces în alimentație, zahărul este transformat în grăsime, care se acumulează în țesuturi.
4. Zahărul privează organismul de vitaminele din complexul B. Vitaminele complexului B sunt vitale pentru energia organismului, fiind implicate în aproape toate reacțiile organismului uman, de la producerea globulelor roșii și până la metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. În exces, zahărul duce la carențe ale tuturor vitaminelor complexului B.
5. Zahărul este toxic. Atunci când organismul este expus la niveluri ridicate ale glucozei, zahărul pătrunde în sânge, iar glucoza se leagă de proteine. Reziduurile acestei reacții sunt niște compuși cunoscuți ca produși de glicare – AGE ( Advanced Glycation End-products). AGE pot fi foarte nocivi pentru organism, slăbind țesuturile, reducând elasticitatea lor, generând, în același timp, și radicali liberi, care sunt o amenințare la adresa sănătății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!