Sezonul citricelor este o ocazie excelentă să profităm de aceste fructe, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc sănătății. Beneficiile citricelor sunt în strânsă legătură cu vitamina C conținută, o vitamină necesară, în special în sezonul rece, pentru întărirea sistemului imunitar. Portocalele, mandarinele, kiwi-ul, ananasul, clementinele, pomelo, lămâile, grapefruit-ul – toate sunt bogate în anumiți compuși – flavonoizi – ce protejează împotriva maladiilor cardiovsculare, dar și a cancerului. În rândurile de mai jos vom prezenta beneficiile a patru fructe de sezon.
- Portocala. Fruct specific perioadei de iarnă, renumit (poate prea mult) pentru conținutul său de vitamina C, portocala are un efect puternic antioxidant.
- Pe lângă vitamina C, portocala conține și antioxidanți specifici, cum ar fi hesperidina – un flavonoid. Acesta mărește nivelul de colesterol „bun” (HDL), reducându-l pe cel „rău” (LDL), ameliorând și funcția endotelială; contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Hesperidina este concentrată mai ales în pielița albă și în membranele fructului, și mai puțin în suc.
- Este bogată în vitamina B3, care întărește vasele de sânge. Carotenoidele conținute, printre care betacarotenul, luteina și zeaxantina, sunt antioxidanți care reduc riscul de cancer și de boli cardiovasculare.
- Prin conținutul mare de fibre, este indicată în diverse probleme intestinale, acționând ca un strat protector al pereților intestinali. Conține folați (săruri ale acidului folic sau vitamina B9), care intervin în sinteza AND-ului și în reînnoirea celulară.
- Furnizează cantități apreciabile de calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, zinc, brom și mangan.
- Ananasul. Conține bromelaină, o enzimă care facilitează digestia proteinelor, combate artrita și favorizează circulația sangvină în caz de maladii cardiovasculare și boli inflamatorii. Bromelaina este prezentă doar în fructul proaspăt, nu și în cele conservate.
- Vitaminele sunt prezente în cantitate mare (A, C, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E, K), la fel ca oligoelementele (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, zinc).
- Pe lângă vitamina C, ananasul conține acid galic și alți compuși fenolici – antioxidanți eficienți care conferă acestui fruct proprietăți antioxidante apreciabile, la fel ca și în cazul altor fructe exotice.
- Este antireumatismal, această proprietate datorându-se bromelainei, acizilor malic și citric, vitaminelor A, B și C și prezenței anumitor minerale.
- Consumul a două sau trei fructe de kiwi pe zi, timp de aproximativ o lună, determină diminuarea agregării plachetare și reducerea nivelului de trigliceride din sânge – doi factori de risc asociați cu maladiile cardiovasculare.
- Contine mai multă vitamina C decât portocala. Un singur fruct mare, de 100g, acoperă necesarul zilnic de 80mg.
- Este mai bogat în potasiu decât banana și conține mult magneziu. Conține, de asemenea, cupru, fier, zinc și fosfor. În plus, este o sursă excelentă de vitamina A, B1, B2, B3, B6 și K.
- Fibrele solubile conținute de kiwi sunt un laxativ ușor, care facilitează tranzitul materiilor fecale prin intestin.
- Grapefruit-ul. Pe lângă vitamina C, grapefruit-ul conține și alți antioxidanți puternici, precum licopenul, care are cea mai accentuată capacitate antioxidantă dintre carotenoide.
- Naringina, substanța care îi conferă gustul amărui, reduce nivelul de colesterol „rău”, în partea albă a cojii regăsindu-se cea mai mare parte a naringinei. Anumite substanțe regăsite în grapefruit diminuează formarea plăcilor de aterom care provoacă îngroșarea arterelor, scăzând, astfel, riscul de accidente cardiovasculare.
- Depurativ pentru sistemele digestiv și urinar, detoxifiază ficatul și ameliorează afecțiunile hepatice cronice. Este un aliment care nu îngrașă, fiind util și pentru diabetici.
- Naringina din sucul de grapefruit mărește absorbția intestinală a anumitor medicamente, fapt care echivalează cu o supradozare potențial periculoasă. Avertismentul se referă la medicamentele hipocolesterolemiante, la imunosupresoare și la cele pentru afecțiunile cardiovasculare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!