Colita ulcerativă este o boală cronică, în care membrana mucoasei colonului se inflamează și dezvoltă ulcere, cauzând diaree cu sânge, durere, gaze, balonare și, câteodată, scaune tari. Colitele ulcerative pot să apară la persoane de orice vârstă, dar debutează, de obicei, între vârsta de 15 și 30 de ani, și mai puțin frecvent între 50 și 70 de ani. Afectează, în mod egal, bărbații și femeile și pare a avea o componentă ereditară, până la 20% din persoanele cu colită ulcerativă având o rudă bolnavă de colită ulcerativă sau de maladia Crohn.
Dieta pentru colită
• Notați zilnic simptomele. Cel mai important lucru este să vă notați, zilnic, simptomele pe care le aveți când consumați un anumit tip de aliment. În acest fel puteți vedea care alimente vă fac bine și care nu. Unele persoane sunt sensibile doar la anumite alimente, precum produsele cu drojdie, cele din grâu sau cele lactate;
• Consumați o cantitate crescută de proteine, mai ales vegetale. Peștele fiert sau la cuptor, puiul și curcanul (fără piele) sunt surse acceptate de proteine de origine animală;
• Mâncați mai multe legume, iar dacă nu le puteți tolera crude, fierbeți-le;
• Mâncați alimente bogate în fibre. Fulgii de ovăz, orezul brun, orzul, lintea și produsele derivate, sunt recomandate. Aveți grijă să fierbeți bine cerealele;
• Nu consumați ulei și grăsimi în exces, nici brânzeturi și lapte gras. Grăsimile și uleiurile accentuează diareea în caz de colită;
• Includeți usturoi în dietă pentru că are proprietăți terapeutice și antibiotice;
• Consumați alimente fierte sau coapte, nu prăjite. Evitați sosurile făcute cu unt;
• Evitați băuturile carbogazoase, mâncărurile picante și tot ceea ce ține de cofeină. De asemenea, evitați carnea roșie, zahărul și alimentele procesate;
• Consumați multe lichide – cel puțin 8 pahare pe zi – pentru a înlocui lichidele pierdute prin diaree. Sucurile din morcovi și varză, precum și băuturile verzi, sunt bune;
• Nu mâncați fructe pe stomacul gol. Evitați fructele acide precum portocalele, grapefruitul;
• Fibrele rezistente din tărâțele de ovăz și psyllium ajută la creșterea nivelului de bacterii probiotice benefice;
• Suplimentele cu multivitamine și minerale protejează împotriva deficiențelor nutriționale – persoanele care suferă de colită ulcerativă au, deseori, un nivel scăzut de riboflavină, folat, betacaroten, vitamina B12, calciu, magneziu, seleniu, zinc și vitamina D. Efectuați analize periodic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!