Aderarea României până la sfârşitul anului, fie şi numai pentru spaţiul naval şi aerian ar fi un mare succes politic, care s-ar contabiliza exclusiv în dreptul preşedintelui Iohannis. Anchetarea fostului preşedinte, Ion Iliescu, pentru crime împotriva umanităţii, ar putea fi, tot din partea lui Iohannis, un semnal clar de rupere a oricărei legături cu comunismul, mult mai edificator decât mascarada condamnării comunismului de către Traian Băsescu. Acel Traian Băsescu în vremea domniei căruia, ar putea interpreta destinatarii mesajului, justiţia a pus batista pe ţambal în problema mineriadei. Oare, din ce motiv, ce legături oculte au existat între Iliescu şi Băsescu, din moment ce Băsescu, preşedinte fiind, nu a cerut niciodată justiţiei redeschiderea dosarului mineriadei, care a fost clasat cu NUP ? Pe când Iohannis, abia „întronat”, a determinat reluarea anchetelor.
Pe de altă parte, nu m-ar mira să fie vorba despre o stratagemă a lui Victor Ponta, care i-a cerut procurorului general, Tiberiu Niţu, să redeschidă dosarul în care este acuzat Ion Iliescu. Aceasta, ca o contracarare a atacurilor din exterior, dar şi din interiorul partidului, referitoare la calitatea lui Ponta, de vrednic urmaş al lui Ion Iliescu. Dând undă verde anchetării lui Iliescu, Ponta le închide gura cârcotaşilor din propriul partid, care pierd un argument esenţial pentru debarcarea lui Ponta. Dacă aceasta este varianta corectă- înclin să cred că da- pot să pun mâna în foc că mişcarea a fost făcută cu acceptul bătrânului păpuşar, care este absolut sigur că finalizarea anchetei, atunci când se va produce, nu va însemna decât o nouă disculpare a sa. Dealtfel, a şi declarat că demersul este unul absolut normal, că oamenii, mai ales istoricii şi politicienii, trebuie să ştie cum au decurs lucrurile.
Indiferent care dintre cauze este cea reală, efectele se manifestă pe ambele planuri, iar atât preşedintele Iohannis cât şi premierul Victor Ponta au de câştigat.
„Redeschiderea dosarului mineriadei, pentru care România a fost de două ori condamnată la CEDO, este un bun argument pentru ridicarea MCV-ului”
Citiți principiile noastre de moderare aici!