Dar, să ne reamintim acuzele formulate de domnul Kiraly, după ce CCR nu a luat în discuţie Legea educaţiei: „Dacă îşi închipuie (PDL – n.n.) că, după ce noi am votat bugetul şi salarizarea, o lungesc până în februarie, ca să o declare neconstituţională, se înşală amarnic. Dacă se va întâmpla acest lucru, responsabilitatea pentru ce va urma va fi a lor. Noi am fost parteneri loiali şi pretindem acelaşi lucru din partea partenerilor. Nu vom accepta sub nicio formă ca, după ce Legea a fost adoptată, să vină Curtea Constituţională să o anuleze…”.
Ce trebuie înţeles din cele de mai sus? În primul rând, că liderul UDMR face responsabil PDL pentru amânarea deciziei CCR. În al doilea rând, dacă PDL este responsabil de ceea ce decide Curtea, înseamnă că acest partid şi preşedintele Traian Băsescu au posibilitatea să-i impună Curţii Constituţionale ce anume să accepte ca fiind constituţional şi ce să declare că este neconstituţional. Nu că ar fi o surpriză, ce spune Kiraly Andras – mai toţi considerăm că actuala Curtea este subordonată puterii portocalii, – numai că dl. Kiraly spune acest lucru ca unul care face parte din bucătăria coaliţiei şi, drept consecinţă, ştie foarte bine ce se coace acolo. Deci, dacă PDL este vinovat de decizia CCR, înseamnă că a pus Uniunii „contrapile”, nu?
Într-un fel, ar fi de aşteptat ca PDL şi Traian Băsescu să nu-şi dorească o asemenea lege. Nu, în forma actuală. Şi nu mă refer atât la studiul istoriei şi geografiei în limba maghiară, cât la faptul că limba română va fi studiată de etnicii maghiari în regim de limbă străină. Să nu uităm că această lege a fost respinsă de PSD şi PNL, pe motiv că multe dintre prevederile sale fac parte din strategia UDMR pentru a ajunge la autodeterminare, la autoguvernare, inclusiv la autonomie teritorială. De aceea, este greu de crezut că Traian Băsescu şi cei din PDL vor accepta să pună umărul la un asemenea demers antistatal şi antinaţional. Este lucrul de care se tem şi cei din UDMR, fapt ce transpare şi din declaraţia nervoasă a domnului Kiraly Andras. Dar cine spunea că „de ce ţi-e frică nu scapi”? Nu cumva (şi) Traian Băsescu.
T.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!