Prin mâna lui Mişa bacsi au trecut sute de arădeni care au deprins de la el tehnici de autoapărare. Dar pentru Mihai Botez totul a plecat din 1932, de la vârsta de 10 ani, când a început să practice gimnastica la Oradea. În 1948 avea să devină primul campion naţional al gimnasticii româneşti! În 1952 a reprezentat România la Olimpiadă, iar în 1954 a ocupat locul 10 la Campionatele Mondiale de Gimnastică, devenind „maestru al sportului”.
Dar multe dintre cele care aveau să urmeze pentru Mişa bacsi îşi au originile în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Prins de americani în timp ce a fost trimis în Germania la săpat de tranşee, Mihai Botez a fost trimis la un lagăr din Franţa unde avea să deprindă arta judo-ului şi alte tehnici de autoapărare. De altfel, când a încheiat cu gimnastica, el s-a ocupat de judo, înfiinţând în 1956 prima secţie de judo la clubul Astra Vagoane Arad. În 1968 a devenit preşedintele Comisiei de Acordare a Centurii Negre în cadrul nou-înfiinţatei Federaţii Române de Judo, iar în 73 a fost primul distins cu titlul de antrenor emerit în judo.
Apoi, până la sfârşitul vieţii, Mihai Botez s-a ocupat de predarea artelor marţiale, câştigând totodată zeci de concursuri la care a participat.
Mihai Botez a fost de altfel şi cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, fiind campion mondial la veterani la vârsta de 86 de ani!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Citiți principiile noastre de moderare aici!