ARAD. Numărul mic de locuri promovabile – două – în cea mai înaltă categorie a cavalerilor fluierului de pe Bătrânul Continent l-a împiedicat pe Ovidiu Haţegan să facă, în acest an, mult râvnitul pas în elită. Asta, chiar dacă a avut un 2014 plin de realizări, cu meciuri oficiate în Champions League și Europa League sau preliminarii ale Campionatului European. Ecusonul FIFA prins la pieptul său a strălucit și mai puternic odată cu includerea sa pe lista preliminară a „cavalerilor fluierului” selectați pentru Campionatul Mondial din Rusia, din 2018.
13 delegări
Prima parte a anului 2014 a venit cu trei delegări în Europa League pentru Ovidiu Hațegan: Slovan Liberec – AZ Alkmaar 0-1 (20 februarie, în 16-imi, arbitru adițional), Napoli – Swansea 3-1 (27 februarie, tot 16-imi) și Basel – Salzburg 0-0 (13 martie, optimi). Între ele s-a strecurat şi un amical Grecia – Coreea de Sud 0-2 (5 martie).
A doua jumătate a anului a fost şi mai bogată în delegări internaţionale. Europa League, a doua competiție majoră a Bătrânului Continent, l-a avut în rol principal. Hațegan a oficiat meciurile Hull City – Lokeren 2-1 (28 august, play-off), Standard Liege – NK Rijeka 2-0 (18 septembrie, grupe, adițional), Wolfsburg – Lille 1-1 (2 octombrie, grupe), între ele intercalându-se un nou amical, Malta – Italia 0-1 (13 octombrie). Finalul de an a fost plin, cu două meciuri din grupele Champions League, Apoel Nicosia – PSG 0-1 (21 octombrie) și BATE Borisov – FC Porto 0-3 (25 noiembrie), dar mai ales cu Germania – Gibraltar 4-0 (14 octombrie, preliminariile Campionatului European). Și încă două meciuri din grupele Europa League: Beșiktaș Istanbul – Partizan Belgrad 2-1 (6 noiembrie) și Fiorentina – Dinamo Minsk 1-2 (11 decembrie), ultimele două în rol de arbitru adițional.
Profesor la UVVG
A terminat doctoratul în 2009, dar preţul pe care trebuie să-l plătească din postura de arbitru este că nu are timp să practice această meserie. Pentru că nu a vrut să se depărteze de domeniu, a intrat în spaţiul didactic. Ovidiu Haţegan (34 ani) este asistent universitar şi, două zile pe săptămînă, predă anatomie în limba engleză la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad. Vrea să îmbine şi pe viitor ambele provocări: arbitrajul şi profesoratul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!