Concursul, aflat la prima sa ediţie, a avut trei curse competiţionale: una rezervată amatorilor (lungime de 7 km, cu diferenţă de nivel de 250 m), una pentru profesionişti (lungime de 15 km, cu o diferenţă cumulată de 350 m), precum şi una pentru cei mai tineri alergători, Cursa Junior.
Traseele de concurs au inclus dealul „Ţara Vântului’’, Pǎdurea Vaideiului şi Dealul Cetate. Startul care s-a dat la ora 11 de pe pista stadionului din localitate a reunit participanţi din şase judeţe, care au fost recompensaţi pentru efortul lor pe scena principală a festivalului Toamna Cugireană, desfăşurat în apropierea Primăriei din Cugir.
Aradul a fost reprezentat de trei membri ai clubului de sportivi amatori Experienţa Multisport la crosul de 15 km: Daniel Trofin, Dan Săcmărean – care în premieră a adus o medalie pentru club, prin ocuparea locului trei la categoria de vârstă 40-49 ani – şi Ioana Reghiş, clasată a treia la open feminin şi a doua la categoria de vârstă 30-39 ani.
Impresiile participanţilor după concurs:
Daniel Trofin: A fost o cursă frumoasă, cu dealuri mai mari decât mă aşteptam eu, însă destul de abordabile din punct de vedere tehnic. Am început cursa cu convingerea că voi ajunge pe podium la categoria de vârstă şi din acest motiv am mers tare încă de la început. Totul a mers bine până la bifurcaţia dintre cele doua trasee, cel de 7 km si cel de 15 km, unde am facut o confuzie şi am intrat pe cel de hobby în condiţiile în care eram înscris la cel de profesionişti. Mi-am dat seama de confuzie cam la 1-1.2 km dupa bifurcaţie, şi am decis sa ma întorc, pentru a termina cursa de 15 km, în acelaşi moment realizând şi faptul ca poziţiile de pe podium erau foarte departe de mine din acel moment. Am finalizat cursa şi mă bucur pentru asta. În plus, greşeala facută mă motivează să mă întorc la anul şi să refac traseul fără confuzii de această dată, sperând la o poziţie mai bună decât cea din acest an!
Dan Săcmărean: Mă aşteptam să fie o cursă mai uşoară, dar a fost mult mai solicitantă decât cea de la Şiria, cu toate că era mai scurtă cu 7 km. Diferenţa de nivel de 350 metri am resimţit-o ca fiind mai mare. Coborârile au fost abrupte şi mi-au forţat încheieturile la maxim. Organizarea a fost foarte bună, şi ceea ce e mai important, s-au premiat atât câştigătorii de la open, cât şi pe categorii de vârstă şi sexe. Regret că nu au fost mai mulţi participanţi, cu toate că înscrişi erau cu mult mai mulţi decât cei care s-au prezentat la cursă, speriaţi probabil de vremea nefavorabilă.
Ioana Reghiş: De la început am avut premise nefavorabile: atât vremea capricioasă, cât şi faptul că am fost pe punctul de a pierde startul datorită transportului. Totuşi, într-un final, Cugirul -oraş de un gri post industrial şi loc recunoscut pentru fabrica de armament- ne-a oferit o surpriză plăcută şi a dovedit că merită să existe pe harta competiţiilor de profil. Cred că relieful permite şi unui debutant abordarea acestui sport, alternanţa rapidă deal-vale fiind potrivită pentru realizarea unui traseu plăcut şi bine gândit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!