Cinci sunt jucătoarele din baschetul feminin românesc cu câte 11 titluri naţionale în palmares. Dintre acestea, una mai se află în activitate – Ancuţa Stoenescu – şi din zestrea ei, patru medalii de aur au fost câştigate cu echipa Aradului, iar cealaltă este o baschetbalistă născută în oraşul nostru, Bianca Drăguş Urban, care a jucat de-a lungul carierei doar la două cluburi, pentru ICIM Arad şi Livas Târgovişte.
Cu ajutorul celor de la Total Baschet, am aflat că prima jucătoare cu 11 titluri în CV este o bucureşteancă, Cornelia Taflan, care a câştigat 3 titluri cu Rapid şi alte 8 cu Politehnica în anii 1950-1960. Istoria scoate în evidenţă, mai apoi, două jucătoare din „generaţia de aur” (1980-1990) a Clujului. Dacă Virginia Popa are 11 medalii de aur cu gruparea de pe Someş, un alt nume de legendă al sportului cu mingea la coş din România, Aurora Dragoş, a strâns 10 titluri cu U Cluj şi unul, pe final de carieră sportivă, cu ACRO Bucureşti.
Exemplul „Bia”!
Tot cu 11 tricouri de campionană naţională se mândreşte şi jucătoarea născută la Arad, Bianca Drăguş, căsătorită Urban. Un exemplu de modestie şi bun simţ, o baschetbalistă emblematică pentru istoria sportului cu mingea la coş din Arad şi din ţară. Născută în 1976, „Bia” a câştigat opt titluri cu ICIM şi alte 3 cu gruparea din Târgovişte. În CV-ul său la loc de cinste stau cele trei turnee finale de Campionat European cu reprezentativa tricoloră de senioare.
„Sunt mândră că am rămas în istoria baschetului românesc, alături de jucătoare emblematice. Chiar dacă, astăzi, echipa Aradului, unde am trăit cele mai frumoase clipe ca şi sportivă, trece prin momente mai grele, îmi doresc enorm ca şi alte baschetbaliste din acest oraş să calce pe urmele mele, ba chiar să mă depăşească” – ne-a declarat Bianca Drăguş Urban.
Poate scrie istorie
O altă jucătoare de baschet cu trecut arădean, care şi-a început drumul spre marea performanţă în tricoul galben-albastru al BC ICIM, timişoreanca Ancuţa Stoenescu, are 11 medalii de aur cucerite cu trei echipe: 5, cu Târgovişte, 4, cu Aradul şi 2, cu Sepsi Sf. Gheorghe. La cei 38 ani ai săi, Stoenescu – încă în activitate – poate deveni singurul lider al acestui Top, dacă va câştiga şi în acest sezon campionatul cu Sepsi.
Au intrat în Top!
În această statistică a medaliilor de aur mai apar câteva baschetbaliste cu trecut arădean. Este vorba despre: Anca Niţulescu – 8 titluri, din care patru cu echipa ICIM; Monica Brosovszky Boriga – 7 titluri, patru dintre acestea cu echipa din oraşul natal; Annemarie Părău – 6 titluri, din care două cucerite în galben şi albastru; Andra Mandache – 5 titluri, patru pentru echipa din oraşul de pe Mureş; Adela Mercea Perdei – 4 titluri, toate cu unica echipă pentru care a jucat de-a lungul carierei, cea din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!