Liga Națională de Baschet Feminin s-a oprit brusc imediat după terminarea fazei a doua a sezonului regulat, din cauza epidemiei de COVID-19. Campionatul este suspendat din 12 martie și va rămâne așa pe timpul stării de urgență. Nu se știe dacă se va mai relua sau nu, situație de incertitudine care planează în aproape tot sportul mondial.
L-am întrebat pe antrenorul lui FCC Baschet Arad ce înseamnă pentru jucătorii profesioniști oprirea bruscă a sezonului competițional. Manuel Rodriguez crede că problema trebuie privită atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Factorul fizic
Tehnicianul spaniol a comparat oprirea bruscă a campionatului, când elevele sale erau la al doilea vârf de formă, cu oprirea bruscă a motorului la o mașină de Formula 1, când aceasta are 320 de kilometri pe oră.
„După părerea mea sunt doi factori fundamentali. Primul este factorul fizic. Pauza în campionat a venit la vârful de formă al pregătirii fizice. Planificarea sezonului a avut două momente importante la nivel fizic. Primul a fost Final 4-ul Cupei României și al doilea a fost startul play-off-ului. Nu este bine pentru sănătatea sa când o sportivă profesionistă, în cel mai bun moment fizic, se oprește brusc. Cum este nevoie între 4 și 6 săptămâni de presezon, întotdeauna este necesar un minim de 2 săptămâni de postsezon. Pentru a înțelege mai ușor, este ca și cum o mașină de Formula 1 merge cu 320 de kilometri la oră și brusc îi oprești motorul. Asta au suferit corpurile jucătoarelor”, ne-a spus Manuel Rodriguez.
Factorul psihologic
Ibericul a vorbit și despre pregătirea mentală și riscurile care pot apărea din cauza alterării bioritmului.
„Celălalt factor este cel psihologic. Jucătoarele se pregătesc și mental pentru competiție, pe lângă pregătirea fizică și tactică. Când erau pregătite pentru stresul play-off-ului, când nivelul de concentrare era maxim și hormonii lor erau la 100%, se dovedește că trebuie să stai acasă și treci de la o viață activă și competitivă la o perioadă de calm și odihnă. Este și periculos pentru că îți alterezi bioritmul și poți suferi de apatie, depresie, pierderea somnului, etc. Este o situație foarte grea, dar trebuie să o trăim și nu există altă soluție decât să ne adaptăm cât putem de bine la ea”, a adăugat Rodriguez.
L-am întrebat pe tehnicianul „galben-albastrelor” dacă le-ar recomanda jucătoarelor să continue să muncească acasă sau să se odihnească o perioadă, din moment ce sezonul actual pare compromis.
„Ar trebui să muncească acasă în funcție de posibilități, un program individualizat. Asta pentru că, să vă dau două exemple, munca pe care Mja (n.r. Karakasevic – pivot) sau Betty (Akathiotou – fundaș) trebuie să o facă nu este aceeași. Totuși, principala problemă este că nu toate jucătoarele au posibilitatea să muncească bine aerobic și anaerobic acasă, pe lângă antrenamentele de forță. Ar trebui să continue cu o dietă sănătoasă și echilibrată. Corpurile jucătoarelor sunt obișnuite să ardă între 3000 și 4000 de calorii într-o zi cu antrenanent și brusc trec la o viață mult mai sedentară, din moment ce nu pot să facă orice alt tip de activitate fizică, cum ar fi înotul, alergarea sau mersul pe bicicletă”, a concluzionat Manuel Rodriguez.
Aproape o lună de pauză
FCC Baschet Arad a jucat ultimul meci din acest sezon în 8 martie, când învingea acasă cu 78-56 pe Olimpia CSU Brașov, fără spectatori. „Galben-albastrele” au încheiat sezonul regulat pe locul 3 cu 23 de puncte după 9 victorii și 5 înfrângeri, la 4 puncte de Sepsi și unul de Satu Mare.
Arădencele urmau să joace în 14 martie primul meci din play-off cu Universitatea Cluj-Napoca, dar campionatul a fost suspendat cu două zile înainte. Federația Română de Baschet nu s-a grăbit să încheie campionatele, cum s-a întâmplat în alte cazuri, dar a făcut consultări cu cluburile și multe și-au exprimat dorința de a pune punct sezonului.
Reamintim că, în prima fază, FCC-ul avea planificat să își reia antrenamentele, dar le-a suspendat din cauza nesiguranței și și-a lăsat jucătoarele și antrenorul să plece acasă în urmă cu două săptămâni. În cazul reluării LNBF, care pare improbabil acum, va fi nevoie din nou de o perioadă de pregătire, deoarece o începere bruscă a campionatului ar pune în pericol sănătatea sportivelor, care ar risca accidentări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!