ARAD. Campionatele Naționale de baschet juniori sunt în continuare în așteptare. Întrecerile au fost întrerupte în primăvară, iar echipele care nu s-au calificat la turneele finale, din septembrie, au multe luni fără meciuri. Unele au avut probleme și cu sălile pentru antrenament.
Formațiile din Arad (CSȘ Gloria la U18 și U15 feminin, Valbon la U15 feminin și masculin) au fost printre cele care nu erau pe locuri calificabile când s-au întrerupt campionatele. Echipele care s-au înscris în noile ediții (Valbon la U15 feminin și U16 masculin) ar putea ajunge la o pauză de un an în CN, pentru că nu se știe când vor începe. Altele, care nu s-au înscris în CN, ar putea evolua în competițiile regionale.Multe federații așteaptă introducerea testelor rapide pentru COVID-19, mai ieftine, ca să reînceapă întrecerile juvenile naționale.
„O pauză de un an de zile, cu privire la pregătirea unui copil sau unui junior, este foarte, foarte mult pentru nivelul lor de vârstă și de pregătire”, ne-a explicat Dan Moraru.
Experimentatul tehnician crede că pentru juniorii și junioarele care au trecut de o anumită vârstă, pauza nu este o problemă atât de mare.
„Cei care în această pauză au avut 14 sau 15 ani fetele și 16 spre 17 băieții nu sunt afectați cine știe ce pentru că ei, până la vârsta asta, începând baschetul la 9 sau 10 ani, au avut timp să capete niște cunoștințe tehnice și să se dezvolte cât de cât din punct de vedere fizic specific pentru jocul de baschet. Pentru cei sau cele care sunt sub această vârstă este o pierdere foarte importantă pentru că au rămas pe loc din punct de vedere al pregătirii tehnice și al pregătirii fizice specifice jocului de baschet. Nu înseamnă că toată generația este compromisă, nu. Cei care sunt dotați fizic pot să învețe tehnica și cu un an mai târziu”, a adăugat fostul coșgheter al României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!