Judeţul nostru stă mai prost ca niciodată când vine vorba despre sporturile de echipă. Cândva o mare campioană, echipa de baschet feminin, FCC ICIM se zbate să ţină pasul cu echipele finanţate de autorităţile locale, viitorul fiind sumbru. Poloiştii de la AMEFA, din aceleaşi considerente, nu pot lupta pentru un loc în „careul de aşi” al Superligii, iar despre rugbişti şi voleibalişti – ciuca bătăilor în eşaloane inferioare – curând se va vorbi la trecut, dacă nu se întâmplă o minune. Sportul rege este reprezentat doar de UTA în primele două ligi, dar despre performanţă şi promovare nu vom putea vorbi prea curând. Dacă nu apare un investitor potent sau Aradul nu se aliniază la modul de aplicare al Legii nr. 350/2005 precum marea majoritate a administraţiilor locale din ţară.
Cereri scrise
Pentru a înţelege logica celor de la Centrul Municipal de Cultură Arad, departamentul Primăriei prin care se derulează proiectele cu finanţări nerambursabile, AFC UTA şi FCC ICIM au trimis cereri către CMCA prin care solicită clarificări privind eligibilitatea contractelor de activitate sportivă (salarii). „În sprijinul solicitării noastre precizăm că legiuitorul nu a prevăzut în Legea nr. 350/2005 nici o interdicție de plată a salariilor sau a altor drepturi bănești izvorâte din contractul de activitate sportivă. Ca urmare, considerăm că este aplicabil principiul conform căruia unde legea nu interzice înseamnă că permite” – se arată în solicitarea adresată CMCA.
Luptă inegală
La un „inventar” al situaţiei echipelor de Liga 2 de fotbal, din 18 rămase în competiţie, 14 beneficiază de sprijinul autorităţilor locale (şi) prin plata salariilor sportivilor şi staff-ului tehnic. La UTA, nu se poate! Trecând la sportul cu mingea la coş, în întrecerea feminină, 8 din cele 9 echipe aflate în prima ligă au asigurate, din bugetul local, (şi) salariile în baza OUG nr. 38, ca şi completare la Legea 69/2000. Numai la FCC ICIM, nu se poate!
Răspunsul către echipe
UTA şi FCC ICIM au precizat în cererile lor că aşteaptă un răspuns până vineri, 2 martie, întrucât luni, 5 martie este data limită pentru depunerea proiectelor pe 2018 în vederea atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice. Contactată de Jurnal arădean-Aradon, Ramona Creţu, director executiv adjunct CMCA, ne-a declarat: „Nu ar fi normal să oferim mass-mediei un răspuns pe acest subiect, înainte de a-l prezenta celor de la UTA şi FCC ICIM. Avem 30 de zile pentru a-l redacta”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!