Arădeanca Lucia Mihalache, care reprezintă România la Jocurile Olimpice de la Londra în proba de talere-skeet, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Mediafax că e o împătimită a vânătorii, dar nu e colecţionară de trofee, preferând medaliile sportive. Redăm întregul interviu acordat de sportiva legitimată la CSM Arad.
Reporter: – Femeile s-au ferit de arme întotdeauna. Aveau maxim un pistolet în poşetă. Ce caută o femeie cu puşca în mână?
Lucia Mihalache: – Eu de copil am fost mai băieţoasă şi întâmplarea a făcut ca unul din vecinii mei să fie antrenor de tir sportiv. Aşa am ales acest sport. El m-a îndreptat către tir.
R: – Nu vă e frică de armă? Cum aţi scăpat de ea?
L.M.: – Nu îmi este frică de arme. Şi nici nu mi-a fost vreodată. Prima oară când am tras îmi aduc aminte că aveam 10 ani. Am tras cu arma de vânătoare a unchiului meu.
R: – De unde şi până unde puşca? Şi de ce proba de talere?
L.M.: – Am început cu proba de puşcă, dar mi s-a părut plictisitoare şi după un an am întrebat antrenorul dacă nu există altă probă cu puşca, dar mai dinamică. Şi aşa am ajuns la proba de talere-skeet.
R: – Aţi fost vreodată la vânătoare? E vânătoarea un sport?
L.M.: Da am fost, sunt membru vânător. Merg frecvent la vânătoare, la iepuri, fazani, raţe, gâşte, ţapi şi porci mistreţi, dar nu sunt o colecţionară de trofee. Prefer medaliile. Legat de cealaltă întrebare, părerea mea este că, în afara faptului că vânătoarea este una dintre primele ocupaţii umane este o îmbinare între sport şi artă.
R: – Spuneţi-mi câte ceva despre Lucia Mihalache. Cine sunteţi, cum trăiţi în afara sportului? Cum împăcaţi sportul cu viaţa de familie?
L.M.: Din 1984 practic tirul sportiv, proba de talere, sunt căsătorită din 1989 cu un fost sportiv şi din 1995 sunt mamă de băiat. Şi soţul şi băiatul meu mă susţin total în ceea ce fac. Îmi place familia mea, să citesc, să vizionez programele preferate la televizor, vânătoarea şi tot ceea ce presupune sport în general. Atunci când sunt acasă totul se învârte în jurul familiei mele.
R: – Ce calităţi sunt necesare pentru a nimeri talerele?
L.M.: – Păi e nevoie de mai multe calităţi, cum ar fi viteza de reacţie, viteza de execuţie, precizie, rezistenţă psihică, îndemânare şi autocontrol.
R: – Unde vă poziţionaţi acum într-un clasament mondial şi unde vreţi să ajungeţi?
L.M.: Acum sunt pe locul 18 mondial. Mi-aş dori să trag 75/75 şi 100/100 în proba mea aşa cum a făcut antrenorul meu, Ciorbă Atilla, care are trei recorduri mondiale egalate.
R: – Care sunt cei mai puternici adversari? Vă e teamă de vreunul?
L.M.: – Toate fetele calificate la Jocurile Olimpice de la Londra sunt puternice. Din 18, 16 ne-am calificat cu 72/75. Dar nu mi-e frică de niciuna. Pentru mine necalificarea la Jocurile Olimpice ar fi fost un eşec, având în vedere că Londra este a doua ediţie la care particip.
R: – Cât vă antrenaţi pe zi? E dificil să practici tir?
L.M.: – Între 4-6 ore pe zi în perioada de acumulare şi 4 ore în perioada competiţională. Nu pot face comparaţii cu alte sporturi. Orice sport este dificil şi de aceea trebuie tratat cu respect şi seriozitate.
R: – Care e vârsta optimă pentru tir? Până când veţi practica tir?
L.M.: La talere vârsta optimă ar fi în jurul a 14 ani. Eu voi mai concura atâta timp cât mă ajută sănătatea şi calităţile necesare performanţei.
R: – Aţi sfătui un copil să practice tir?
L.M.: – Aş sfătui toţi copii să practice sport în general, pentru că facând sport te dezvolţi armonios şi îţi formezi o anumită disciplină. Însă în condiţiile economice existente azi în sportul românesc, nu. Şi vă spun de ce, pentru că nu mi-ar plăcea să văd un copil, care începe să aibă rezultate, dezamăgit că nu poate pleca la o competiţie sau într-un cantonament din cauza lipsei banilor. Doare.
R: – Acum aţi alege acelaşi drum?
L.M.: – Da, dacă ar fi acum 28 de ani, şi nu, dacă aş fi copilul de la întrebarea anterioară.
Biletul cu numărul cinci
Lucia Liliana Mihalache, veterana delegaţiei României, va intra în concurs duminică, 29 iulie, de la ora 11.00, fiind a cincea în prima serie. Alături de arădeancă vor mai trage în serie: rusoaica Belikova, suedeza Lundqvist, kazaka Michshuk, turcoaica Ozyaman şi americanca Rhode, principala favorită a probei. În concurs sunt prezente 17 sportive, repartizate în trei serii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!