TÂRGU MUREȘ. Liga Națională de Baschet Feminin a început în week-end cu o etapă-turneu, cu toate meciurile la Târgu Mureș. A fost doar a doua oară în istorie când s-a întâmplat acest lucru, prima dată fiind în 2011. În ambele dăți, echipa arădeană a jucat partida care a încheiat turneul de deschidere.
Multe s-au schimbat de atunci, inclusiv denumirea campionatului, din Divizia A în Liga Națională. În 2011 s-au disputat opt partide la Sibiu, fiind 16 echipe în campionat, în timp ce acum au fost șase meciuri, având doar 13 echipe. Acum zece ani a fost o deschidere festivă, cu toate jucătoarele pe parchet, cu tricouri roșii, galbene și albastre, formând steagul României. A fost și o paradă în rochii de seară a jucătoarelor atunci, iar echipele au avut ocazia să-și facă poze de grup și individuale. În acest an, marcat de pandemie, nu s-a repetat acea deschidere. Echipele au primit înainte de partide tricouri roz, pentru a susține prevenția cancerului la sân și au făcut o poză comună.
În 2011 era obligatorie prezența pe parchet a unei jucătoare autohtone tot meciul, astfel că unele echipe foloseau 4 straniere în același timp. În anii următori regula a suferit numeroase modificări, de la scoaterea obligativității jucătoarei autohtone, până la regula U23. În acest an echipele au început meciurile cu cel puțin două românce în teren, dintre care una sub 23 de ani.
Schimbări „galben-albastre”
Formația arădeană era deținătoarea titlului în 2011, când se numea ICIM Univ. V. Goldiș, iar acum concurează sub titulatura de FCC Baschet UAV Arad, fiind ocupanta locului trei în sezonul precedent. La ambele deschideri cu turneu, Dan Moraru și Marcel Urban se ocupau de destinele clubului. În 2011 Moraru era președinte, iar în acest moment Urban deține această funcție.
În ceea ce privește jucătoarele, Ildiko Nagy este singura care a evoluat pentru echipa arădeană în ambele meciuri de la turneele de deschidere. A marcat câte patru puncte, în 2011 cu BBALL 6 Sepsi BC Sfântu Gheorghe (scor 83-35) și după zece ani cu Olimpia CSU Brașov (96-45). Din lotul arădean actual, Adela Mercea lua atunci o pauză, iar celelalte românce evoluau încă la junioare. Dintre stranierele pe care le are la dispoziție Jose Araujo, doar Brankica Hadzovic evolua la un nivel înalt în 2011, la Miskolc în Ungaria.
Pe lângă Nagy, doar Alina Crăciun mai este în activitate dintre româncele care erau în lotul ICIM-ului la deschiderea festivă din 2011, fiind acum la echipa brașoveană, dar n-a evoluat duminică. Monika Brosovszky Boriga, Larisa Toma, Laura Papp (Drăgoescu), Diana Moraru și Silvia Grădinaru s-au lăsat între timp. Nicio jucătoare străină din acel lot, condus la început de Zoran Visic, nu mai este în campionatul nostru. Susana Milovanovic a fost cea mai longevivă dintre straniere la Arad, pentru care a evoluat până în 2015. Korine Campbell, Porchia Green și Stanecia Graham au revenit ulterior în România la alte echipe. Kaitlin Sowinski pleca după doar câteva etape de la Arad, fiind înlocuită cu Alma Kovacevic.
Cluburi dispărute, nume noi
Multe cluburi care jucau la turneul de deschidere din 2011 au dispărut între timp din prima ligă: Olimpia București, SCM Craiova, CSM Sportul Studențesc, CS Nova Vita Târgu Mureș, BCM Danzio Timișoara, Politehnica Iași, „U” Oradea și CSU Alba Iulia (care inițial se înscrisese în acest campionat după o pauză de trei ani). Actuala campioană a României, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe nu exista încă la acea vreme, apărând după problemele de la BBALL 6 Sepsi BC. Aceeași situație și la Alexandria, acum concurează CSM, atunci era CSBT, care a dispărut.
Dintre echipele care jucau la Sibiu, sunt și acum în LNBF: Olimpia Brașov, Rapid București (a jucat o perioadă și în liga a doua), CSM Satu Mare, CSM Târgoviște și CS Universitatea Cluj. Au apărut nume noi ca Agronomia București, Sirius Târgu Mureș, Phoenix CSU Simona Halep Constanța și debutanta Triumf Botoșani. Și KSE Târgu Secuiesc este o echipă cu puține sezoane la activ în primul eșalon, dar n-a jucat la turneul de deschidere din acest an pentru că n-a mai avut adversar, după ce s-a retras CSU Alba Iulia.
Din păcate, multe dintre tinerele promițătoare care au fost la turneul din 2011 s-au lăsat de baschet pe parcurs, din diverse motive, de la accidentări, până la lipsa de perspective. S-au retras și jucătoare experimentate, în timp ce câteva continuă să joace. În această perioadă fondul de jucătoare românce cu experiență este destul de limitat din această cauză. Vin însă din urmă jucătoare talentate, care pot să preia ștacheta și să contribuie la creșterea nivelului în timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!