ARAD. Echipa de baschet feminin a Aradului a disputat peste 950 de meciuri în prima ligă și are o eficiență de 70% în ceea ce privește victoriile. Bogdan Bulj este antrenorul care a condus echipa în sezonul recent încheiat, marcat de restricțiile din cauza pandemiei de coronavirus.
Sârbul a revenit la Arad pentru un al treilea mandat. A devenit antrenorul străin cu cele mai multe meciuri pe banca arădeană și și-a îmbunătățit cu două procente eficiența, ajungând la 66%. Le-a condus pe „galben-albastre” în 82 de meciuri în trei sezoane și jumătate, având 54 de victorii (fără cele la „masa verde” din acest an) și 28 de înfrângeri. A contribuit la medaliile de bronz din 2019 și 2021.
Procentajul de victorii poate fi totuși înșelător. O demonstrează cazul lui Iannis Diamantakos, care a înregistrat o eficiență de 78%, cu 18 victorii și 5 înfrângeri în sezonul 2009-2010. Grecul a fost demis din cauza unor eșecuri cu adversari mult mai slab cotați.
Aproape de medie
Stacey Nolan l-a înlocuit pe Diamantakos pe banca „galben-albastrelor”, pe care le-a pregătit în două rânduri. Le-a preluat în sezonul 2009-2010 și le-a condus la tripla campionat, cupă, Liga Europei Centrale în 2011. A doua sa venire la Arad, în 2016, n-a fost la fel de reușită, cu un început slab și o despărțire prematură. În 55 de meciuri în prima ligă cu echipa arădeană are 38 de victorii și 17 înfrângeri, 69% eficiență. Zoran Visic are 70% eficiență. A preluat echipa de fiecare dată din postura de campioană și din 39 de meciuri a câștigat 27, conform statisticilor oferite de club în revista scoasă cu ocazia a 30 de ani în prima ligă.
Procentaje asemănătoare au antrenorii care au contribuit la titlul din 1994 care a deschis drumul Aradului spre performanțele ulterioare. Regretatul Emerich Davidhazy a fost pe bancă în prima parte a acelui campionat. A strâns 89 de meciuri de campionat la cârma echipei arădene în două sezoane și jumătate, cu 55 de victorii și 34 de înfrângeri, 62%. Traian Constantinescu (64% eficiență) a preluat echipa din etapa a 19-a a sezonului 1993-1994 și a rămas pe bancă în stagiunea următoare. A acumulat 45 de meciuri, din care a câștigat 29 și a pierdut 16.
Mircea Prică este antrenorul care a promovat în două rânduri CSS Constructorul Arad (denumirea de atunci) în prima ligă, în 1988 și 1991. A fost tehnicianul care a condus echipa arădeană la debutul în primul eșalon, fiind pe bancă la prima medalie la senioare, argintul din 1992. În două sezoane și jumătate a strâns 77 de meciuri, cu 42 de succese și 35 de înfrângeri, având 55% eficiență.
Dejan Mudresa a rezistat doar patru etape în sezonul 2019-2020. Jocul a scârțâit și a avut 50% eficiență după două victorii și două înfrângeri. A fost schimbat după doar trei luni, iar Rodriguez a reușit să scoată mult mai mult cu acel lot. Miljan Medved a debutat ca antrenor principal pe banca arădeană în sezonul 2018-2019. În 16 meciuri a avut 4 victorii și 12 înfrângeri, cu 25% eficiență. Demisia i-a fost acceptată în februarie, iar Bulj conducea echipa, întărită puțin, spre bronz.
Circumstanțe
De-a lungul celor trei decenii, echipa arădeană a alternat perioadele când s-a bucurat de bugete bune cu cele în care bugetul a fost mai mic. A alternat momentele de glorie cu cele în care a avut probleme. A avut perioade în care numele mari erau în „galben-albastru”, perioade în care s-a mers pe reconstrucții cu multe jucătoare tinere, care au dat roade în timp, sau la formule de „avarie”, iar acest lucru se reflectă și în procentajul antrenorilor.
După problemele cu salarizarea din finalul lui 2015, care au dus la destrămarea unui lot care putea să se bată la titlu, clubul arădean a avut și probleme cu stabilitatea pe bancă. Cum nu putea să ofere salarii foarte mari s-a orientat spre antrenori cu pretenții financiare mai mici, chiar debutanți. Au fost experimente și la nivelul lotului, cu unele jucătoare debutante în Europa care nu s-au adaptat și nu au adus plusul dorit. Au fost și baschetbaliste care au evoluat bine la alte echipe din LNBF, dar la Arad nu au dat randamentul scontat și s-a renunțat la ele. În ultimele două sezoane, deși clubul nu s-a putut apropia de bugetele primelor două din țară, a fost mai multă stabilitate la nivelul lotului arădean, păstrându-se un nucleu important, completat cu transferuri, în funcție de posibilități.
Citiți principiile noastre de moderare aici!