ARAD. Curtea de Apel Timișoara a decis că Primăria Municipiului Arad este obligată să plătească daune de peste 350.000 lei către Mihai Crăciun. Este tânărul care în 2011 a suferit un teribil accident pe un teren de fotbal amenajat lângă stația de tramvai de la Făt Frumos. A fost supus la numeroase intervenții chirurgicale succesive pentru a i se reconstrui fața începând de la structura osoasă sfărâmată, precum și înlocuirea globului ocular stâng cu o proteză oculară.
Tragedia care i-a schimbat pentru totdeauna viața s-a petrecută în vara anului 2011, atunci când o poartă de pe terenul respectiv s-a prăvălite peste el. Pentru că nu era fixată în ciment. A urmat un proces și un verdict. Sentința Curții de Apel Timișoara a fost foarte clară: „Obligă pârâtul Municipiul Arad, prin primar, la plata către reclamant a sumei de 350.000 lei cu titlu de daune morale şi a sumei de 4.240 lei cu titlu de daune materiale”.
Banii mai așteaptă
Municipalitatea Arad nu a vrut să plătească și, ca atare, au fost începute demersurile pentru executarea silită. Reprezentanții Primăriei spun că terenul nu este al lor. Nu este înregistrat în domeniul public al municipiului Arad. Ca atare au fost depuse contestații la executarea silită, a fost făcut și un recurs și s-a solicitat anularea executării silite. Vina pentru faptul că una din porțile terenului de fotbal nu fost fixată, și care și în ziua de astăzi este în aceeași situație, nu le aparține. Ca atare, nu plătesc nimic.
Terenul nimănui
A cui e, însă, vina, nu se știe, pentru că nimeni nu vrea să își revendice terenul cu pricina. Nu în această situație. Probabil dacă ar apărea peste noapte un mic imobil pe el, ar ieși la suprafață și proprietarul. Indiferent a cui a fost vina, se putea măcar dispune fixarea porții pentru a fi evitate alte accidente. Din grijă pentru arădeni.
Tânărul a rămas cu sechele pe viața, a cheltuit sume uriașe pentru spitalizare, operații și tratamente. Nu a fost vina lui. Cineva a muncit superficial și acel cineva este de negăsit. S-a pierdut în sistem, la fel ca și proprietarii terenului. Justiția a arătat un vinovat care se leapădă de vină. Și totuși, dacă terenul nu are autorizație, de ce mai există încă acolo, cu aceeași poartă așezată superficial. A cui e treaba?!
Terenul, dilema procesului
Conform actelor depuse în dosar, la Oficiul de Cadastru, pentru parcela respectivă apare ca și proprietar Statul Român. Terenul este al statului dar răspunderea pentru această parcelă din domeniu public o are primăria, a stabilit Curtea de Apel din Timișoara. Pe de altă parte, nu există nici o autorizație de construcție pentru amenajarea unui teren de fotbal și nici Direcția Tehnică din cadrul Primăriei nu a amenajat din proprie inițiativă un teren pe respectiva parcelă. Cel puțin așa reiese din actele depuse în dosarul cauzei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!