1. JURNAL ARĂDEAN: Sunteţi de peste trei decenii pe tatami, ca arbitru, şi pentru a treia oară şef al Colegiului Naţional. De ce aţi acceptat această provocare
Marius Jeberean: Sunt cel mai vechi arbitru de judo din România în activitate, din 1986, de 31 ani. Am devenit arbitru continental în 1991, la Paks (Ungaria), iar ecuson internaţional am din anul 2000, obţinut la Viena (Austria). După experienţele de şef al Colegiului Naţional de Arbitri din 2011 şi 2013-2015, am revenit pentru a treia oară în fruntea arbitrajului de pe tatami la solicitarea lui Cozmin Guşă, noul preşedinte al FR Judo. Consider că actuala echipă a preşedintelui Guşă este cea mai puternică după plecarea lui Marius Vizer în fruntea Uniunii Europene de Judo şi, mai apoi, la Federaţia Internaţională de Judo. Cred că, împreună, putem să transformăm Federaţia de Judo în cea mai puternică din sportul românesc. Vom pune accentul pe performanţă şi o vom răsplăti pe măsură. Primul exemplu, finala CN de seniori individual, masculin şi feminin – Cluj, 3-5 martie – unde premiile acordate celor mai buni sportivi şi antrenorilor acestora sunt în cuantum de 100 000 lei.
2. Care sunt ţintele echipei din care faceţi parte, alături de alţi doi arădeni – vicepreşedintele Dorel Căprar şi preşedintele Comisiei de Apel, Victor Bălăşoiu – , în anul 2017?
M.J.: Aşteptările preşedintelui Guşă sunt foarte mari în ceea ce mă priveşte, fapt care mă obligă să „resetez” arbitrajul românesc la toate nivelele de la copii până la seniori. În privinţa competiţiilor, ţara noastră va găzdui în acest an European Open de seniori (Bucureşti, iunie) şi European Cup cadeţi (Ploieşti, mai), cu o numeroasă participare, unde fac parte din staff-ul de organizare. Mai mult, în câteva zile, veţi afla despre evenimentul sportiv al anului în Arad. Ne dorim ca aceste competiţii să iasă perfect din punct de vedere organizatoric, pentru că vom fi monitorizaţi de Uniunea Europeană.
3. Câţi arbitri de judo avem în România şi care sunt câştigurile lor ?
M.J.: În România activează circa 100 de arbitri, din care 10 sunt arădeni. Aceştia vin la competiţii din pasiune, e ca un hobby, dacă vreţi, cum unora le place pescuitul sau vânătoarea, aşa le plac acestora sportul de pe tatami. Din punct de vedere financiar, baremurile sunt insignifiante, între 100 şi 200 lei pentru o competiţie. În schimb, li se decontează transportul, cazarea şi masa. (Şi) Din acest motiv, nu putem selecta viitori arbitri de judo decât din rândul foştilor sportivi. Pentru cei din afara tatami-ului nu e deloc atractiv.
4. Pe lângă funcţia de preşedinte al Colegiului Naţional sunteţi şi arbitru activ. La ce competiţii majore vă putem vedea în acest an ?
M.J.: Ca arbitru internaţional, anul acesta am fost nominalizat pentru a participa la Universiada din Taipei, din luna august. Sper să fiu nominalizat şi pentru Campionatul Mondial de cadeţi din vara acestui an, precum şi la „europenele” de seniori din luna aprilie din Polonia. Pe lângă acestea, voi oficia la 5-6 Grand Prix-uri şi Grand Slam-uri, prima confirmare venind de la un Grand Prix, în luna aprilie, în Antalya.
Citiți principiile noastre de moderare aici!