FCC Baschet Arad ar urma să înceapă noua ediție a LNBF în 3 octombrie, iar aceasta se va termina cel mai târziu în 15 mai, dacă se vor strânge 14 echipe. În primul tur de play-off, semifinale și finală se va juca în sistemul cel mai bun din cinci meciuri, în timp ce finala mică, duelurile pentru locurile 5-8 și play-out-ul se vor juca 2 din 3. Termenul limită de înscriere este 15 iulie. În 3 august începe perioada de transferuri, până cu 72 de ore înainte de startul campionatului.
Tragerea la sorți a programului se va face în 25 august, atât pentru LNBF, cât și pentru Cupa României. Competiția KO va avea primul tur în 7 și 14 octombrie. Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Satu Mare, primele două în clasamentul LNBF la momentul înghețării actualului sezon, vor merge direct în turul secund. Final 4-ul este programat pentru 27 și 28 februarie. Se va reînființa și Liga 1 de baschet feminin. În a doua parte a lunii august va începe și prima ediție a Ligii de Vară, în care echipele trebuie să confirme luna aceasta dacă participă, miza fiind o reducere la taxe. Participarea la 3×3 nu mai este obligatorie.
Reguli și taxe
În sezonul 2020-2021 va fi din nou obligatorie prezența pe parchet a două românce, una dintre acestea trebuie să se încadreze în categoria U23. FCC Baschet Arad mai are șase românce sub contract din sezonul precedent: Marta Fodor, Dora Ardelean, Veatriki Akathiotou (dublă cetățenie română și cipriotă), Adela Mercea, Alexandra Rotariu și Rebecca Lipovan. Ultimele două sunt sub 23 de ani. Dacă în stagiunea recent înghețată, echipele puteau avea cel mult 2 non-europene dintr-un maxim de 5 straniere, pentru sezonul următor vor putea avea 3 non-europene în lot.
Cluburile trebuie să achite taxa de înscriere și prima tranșă din taxa de participare până în 20 august. Taxa de înscriere este de 500 de euro (include vize și legitimații pentru jucătoare și oficiali). Taxa pentru jucătoarele străine este de 750 de euro, iar taxa de transfer pentru românce este de 550 de lei. Taxa de formare junioare ar fi de 750 de euro, dar urmează să fie reanalizată la propunerea președinților de club. Aceasta trebuie achitată anual până când jucătoarea împlinește 25 de ani.
Sistemul clasic, după patru ani
Sistemul cu o singură fază a sezonului regulat în care să joace fiecare cu fiecare tur-retur, cu play-off la capătul acesteia, s-a folosit ultima oară în sezonul 2015-2016. Este acea stagiune când Univ. Goldiș ICIM Arad reușise să își facă un lot puternic, dar a trebuit să se despartă de o mare parte din jucătoare din luna ianuarie, din motive financiare. Patru dintre acestea au jucat cu titlul pe masă, una la Sepsi și trei la Alba Iulia.
Au fost cinci sezoane la rând când s-a folosit sistemul clasic, sezon regulat + play-off, în perioada 2011-2016. După aceea au urmat două sezoane în care s-a jucat fiecare cu fiecare în prima fază a sezonului regulat, dar au urmat grupe valorice în faza a doua, după care s-a jucat play-off-ul. În ediția 2018-2019 s-a mers pe grupe valorice în ambele faze, ceea ce a dus la multe jocuri între aceleași echipe. La ediția 2019-2020 s-a optat pentru sistemul cu grupe geografice în prima fază, urmate de grupe valorice în a doua. Campionatul s-a oprit înainte de play-off. Play-off-ul din acest an avea un format nou, cu primele două în clasament calificate direct în semifinale, iar pentru celelalte două locuri urmau dueluri între locurile 3-6 și 4-5.
Formatul cu grupe geografice în prima fază a fost folosit și în sezoanele 2009-2010 și 2010-2011, urmat de grupe valorice în faza a doua și direct semifinale. Din ediția 1999-2000 până la cea din 2008-2009 inclusiv s-a mers pe varianta sezon regulat și play-off. A fost sezonul clasic regulat cu două excepții. În 1999-2000 și 2002-2003 echipele s-au întâlnit de trei ori fiecare cu fiecare, fiind turnee între tur și retur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!