ARAD. La început de an l-am provocat pe Răzvan Cadar, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad, la o discuţie despre fotbalul mic. Despre ce s-a întâmplat în anul care a trecut şi care sunt ţintele lui 2024.
Despre Liga 4
Sezonul 2022-2023 a fost unul extrem de interesant. Deznodământul l-am aflat doar în minutele de prelungiri ale ultimei etape, când Sântana a fost egalată de cei din Felnac, iar echipa din Socodor a sărbătorit titlul. Conform tradiției, campioana Ligii a 4-a Arad a reuşit promovarea în Liga 3, demonstrând valoarea fotbalului judeţean. Apoi, în toamnă, ne-am fi dorit un campionat cu 16 echipe, dar nu s-a putut. Am preferat să rămânem cu 15 formații, un număr impar, dar să nu facem rabat de la criteriul sportiv în cazul echipelor promovate.
Despre ligile 5 şi 6
În ultimul an, patru echipe (Turnu, Dorobanți, Gurba şi Munar), au părăsit scena fotbalului judeţean, dar numărul afiliaţilor a crescut prin apariţia unor echipe înscrise sau reînscrise: Cetate Săvârșin, Semlecana Semlac, Olimpia Bocsig, Progresul Hălmagiu, FC Zimandu Nou, Crișul Alb Șicula, plus sateliții echipelor din Socodor și Zădăreni.
Vom rămâne cu aceeași structură şi în sezonul 2024-2025, cu o serie la Liga a 4-a de maximum 16 echipe, trei serii de Liga a 5-a și două serii la Liga a 6-a.
Despre sectorul juvenil
Ne bucurăm că avem un total de 101 echipe juvenile (82 de echipe de copii și juniori, plus 19 de juniori A1). Este și meritul Comisiei de Copii și Juniori coordonată de Gabriel Hărduţ, competițiile de la toate nivelurile fiind bine organizate. Un câştig este faptul că am introdus licențierea la Liga a 4-a, în care participantele au obligativitatea să aibă cel puțin două grupe de copii și juniori. Știu că unele cluburi au fost nemulțumite, dar este direcția pe care o dă FRF-ul. Se doreşte o evaluare a academiilor din fotbalul amator pentru a putea avea o situație concretă a numărului de jucători de pe tot cuprinsul țării.
Nu vreau să-l uităm pe regretatul Adi Lucaci, cel care a avut viziunea legată de copii și juniori, punând bazele unor competiţii noi, precum Cupa Satelor, pe care eu și echipa mea le ducem mai departe cu mândrie.
Despre arbitraj
Vreau să-i felicit pe cei de la Comisia Județeană de Arbitri, echipa lui Casian Băla, pentru activitatea din anul 2023. Sigur, arbitrajul este un domeniu în care, fără discuție, există și nemulțumiți, fie că vorbim despre jucători, antrenori sau chiar spectatori, dar nu cred că au fost mari probleme de arbitraj.
Păstrăm steagul sus și la nivel național, prin revenirea în iarbă a lui Ovidiu Hațegan. Apoi, avem promovarea Andreei Șușcă în Liga 2 și a lui Sergiu Găluți, în Liga 3. Iar din urmă vin alţi tineri arbitri, care bat la porţile consacrării.
Despre datorii şi proiecte
Chiar dacă mai avem de plată din datoria către Federația Română de Fotbal, aceasta se micșorează pe an ce trece. Din păcate, avem destule echipe cu datorii către AJF Arad, astfel că am luat o hotărâre în Comitetul Executiv ca transferurile sau legitimările să fie operate doar după ce vor fi stinse toate datoriile existente acum.
Cu ajutorul proiectelor câştigate în anul care a trecut, fie la Centrul Municipal Cultural, fie la Centrul Județean Cultural, am reușit să dotăm echipele cu mingi, maiouri, truse medicale sau fanioane. Pentru acest an ne-am dori să putem deconta, din nou, baremurile de arbitraj. Rămâne de văzut dacă bugetele autorităţilor locale sau judeţene pot suporta o cheltuială de aproximativ 450 mii de lei. Ne propunem să accesăm şi proiecte europene pentru a atrage fonduri semnificative și pentru a le oferi condiții cât mai bune afiliaţilor care participă în competițiile județene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!