Luni seara, sala Ferdinand de la Primărie a găzduit Gala Sportului Arădean 2024. Primarul Călin Bibarț i-a premiat pe sportivi. Gala a început cu două premii speciale. Primul a fost acordat echipei de înot master de la CSM Arad. Al doilea premiu special l-a primit Mara Oprea, Special Olympics – înot, ACS Bravii Arad. Apoi judoka Medina Maya Roșca, de la CSM Arad, antrenată de Gabriela Botaș, a fost recompensată cu bursa „Eugen Roman”.
Premiul pentru clubul anului i-a reveni Clubului Sportiv Universitatea Arad, directorul Ovidiu Șerban și rectorul UAV, Teodor Cilan, fiind cei care au primit trofeul și diploma.
Apoi a fost rândul echipei anului să-și primească recompensa, fetele de la FCC Baschet UAV Arad primind acest premiu după ce în primăvară deveneau vicecampioana României sub panoul feminin.
CS Universitatea Arad se poate lăuda și cu antrenorul anului, Ramona Haidu primind acest premiu. Aceasta i-a pregătit pe primii doi sportivi din topul acestui an.
Vlăduț Popa și Darius Branda au ocupat primele două poziții în topul sportivilor anului 2024. Cei doi componenți ai secției de gimnastică aerobică de la CS Universitatea Arad au fost departajați foarte greu, având primele două rezultate identice, locul 2 la Campionatul Mondial de seniori. Până la urmă au fost departajați prin locul ocupat la Campionatul Național, astfel că Popa a fost primul, urmat de Branda. Tot de la CSU Arad vine și Ana Maria Vladu, care completează podiumul, cu un bronz mondial de seniori la sambo.
I-au urmat patru sportivi de la CSM Arad: Melissa Fărcuța (gimnastică aerobică – argint la CM de juniori), Luca Joldea (tir sportiv – bronz european la juniori), Alesia Sferlea (tenis de masă – bronz la Campionatul European de juniori) și Maya Madar (tenis de masă – bronz la CE de cadeți). S-a precizat că Joldea putea fi chiar sportivul anului, dacă nu puncta pentru Dinamo în ultima parte a anului.
Filip Magold, de la Vados, a fost pe 8 cu locul 1 la CE de juniori la șah. Alți doi sportivi de la CS Universitatea Arad încheie top 10. Nicolae Marian Coman a fost campion național de seniori la atletism și Carolina Szabo, bronz la europeanul de tineret la sambo.
Emoțiile protagoniștilor
Vlăduț Popa, sportivul anului, a spus la finalul galei: „A fost un an greu, cu experiențe noi, dar cu un final fericit. Vrem în 2025 să cucerim cât mai multe medalii și să fim tot aici, pe aceleași locuri, dacă se poate”.
Darius Branda, coechipierul său, a declarat: „A fost un an plin, am avut foarte multe competiții, foarte grele, de altfel, dar mă bucur că ne-am descurcat. Pentru anul viitor ne dorim locul 1 la Jocurile Mondiale din China și să devenim campioni europeni”.
Ramona Haidu, antrenoarea anului, a avut emoții de pe margine pentru elevii săi. „Din punctul meu de vedere nu a fost un an atât de greu ca al sportivilor, mai mult cu emoțiile stăm prost. Când suntem alături de ei la competiții avem emoții de ni se ridică tensiunea și coboară de nu știm încotro. A fost greu, dar nu diferit față de alți ani. În fiecare an sunt competiții, în fiecare an avem sportivi, în fiecare an aceleași emoții. Bine că trecem cu bine peste ele.
Să fim sănătoși, în primul rând, și să nu ne pierdem dorința de a munci, aici s-ar putea să fie o mică problemă. Trebuie să aibă fiecare sportiv, ca și antrenorii, ca și toată lumea, o motivație în spate ca să meargă înainte”.
Un an greu, cu rezultate bune
A doua parte a anului a fost și mai dificilă ca în alte dăți, după suspendarea celei de-a doua sesiuni de proiecte nerambursabile. „Un an destul de greu în care a trebuit să pun un pic umărul la echipa de baschet. Bine, mi-a făcut foarte mare plăcere. Ne-am descurcat. Vine un an și mai greu în care sper să ne descurcăm. Acum prioritatea este echipa de baschet pentru club.
Anul ăsta ne-am dus foarte bine, avem aproape 200 de rezultate. Susțin 2 echipe, rugby în 7 și baschetul. Cred că n-a fost club în Arad care să aibă nivelul ăsta. Faptul că am muncit bine, am avut rezultate, au venit și banii de la minister pentru că noi suntem finanțați în baza unei grile. Atunci suntem obligați să avem aceste rezultate. Deci nu este o întâmplare. Dacă te uiți în ultimii 10 ani, cred că clubul a fost de 6 ori clubul anului, deci nu este o întâmplare”, a spus Ovidiu Șerban, directorul de la CS Universitatea Arad.
Pentru 2025, acesta speră „să ținem ștacheta și în anul viitor. Mi-aș dori și celelalte cluburi să țină ștacheta, mai ales că nu ne călcăm pe picioare, fiecare are cam alte secții. Eu zic că toate cluburile sunt importante la ora actuală pentru Arad”.
Teodor Cilan a preluat în acest an conducerea UAV. „A fost un an de excepție pentru sportul universitar arădean pentru că, iată, clubul nostru a reușit să ocupe locul 1. Avem niște rezultate de excepție, mult mai bune decât în anii precedenți. Sperăm să o ținem tot așa și chiar la mai mare”.
Printre cei mai importanți ambasadori ai Aradului
Primarul Călin Bibarț le-a mulțumit sportivilor pentru rezultate și își dorește ca sala Ferdinand să fie neîncăpătoare pentru premierea sportivilor. „Dacă ne raportăm la vremurile pe care le trăim, eu mă bucur că sportul arădean face performanță în continuare, deși nu sunt vremuri ușoare. Mă bucur că, pe de altă parte, noi, ca administrație, ca reprezentanți ai comunității, reușim să avem acest eveniment de tradiție la fiecare final de an și să ne arătăm respectul și prețuirea pentru munca pe care antrenorii și sportivii o fac. Să le mulțumim că sunt printre cei mai importanți ambasadori ai Aradului peste tot în lume.
Să nutrim speranța că ne ajută Dumnezeu și la anul să sărbătorim în acest loc un astfel de moment. Dacă s-ar putea ca sala Ferdinand să fie neîncăpătoare de câți sportivi trebuiesc premiați datorită performanțelor lor, noi nu ne supărăm. Dincolo de toate, cred că merită toată aprecierea noastră”, ne-a declarat primarul Aradului.
Pentru anul următor? „N-o să rostogolesc cifre acum. Cu siguranță, ca în fiecare an, suntem și noi parteneri și din punct de vedere al suportului material pentru performanța lor. Să vedem cât va fi bugetul de generos la toate capitolele pentru că, ne place sau nu ne place, noi ca administrație trebuie să avem în vedere toate sporturile, nu doar anumite sporturi, toate domeniile, nu doar anumite domenii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!