BUCUREȘTI. FCC Baschet Arad nu își va afla programul din noul sezon în 25 august, dată la care era programată inițial tragerea la sorți pentru Liga Națională de Baschet Feminin și Cupa României. În cazul LNBF, federația a prelungit cu o lună termenul anunțat inițial pentru înscrieri și vor fi mai multe echipe în campionat decât cele 7 care s-au înscris până la primul termen. Campionatul ar trebui să înceapă în 3 octombrie.
Federația Română de Baschet a anunțat, prin intermediul site-ului oficial, că și tragerea la sorți pentru întrecerile masculine va fi reprogramată. Noile date nu au fost încă anunțate, iar tragerile se vor efectua pe platforma zoom.
Fără spectatori, număr maxim
Competițiile se vor desfășura fără spectatori. În sală vor avea acces maxim 75 de persoane. Cel mult 55 vor avea acces în zona oficială a terenului: 24 de jucătoare, 12 membri din staff, 11 oficiali, 4 personal medical/organizare, 4 operatori TV). 20 vor putea intra în zona tribunelor și anexelor din sala de sport (10 reprezentanți FRB și personal administrativ-organizatoric, 5 reprezentanți ISU, pază, administrativ și 5 reprezentanți mass-media).
În zona 1 va putea fi suplimentat doar personalul medical. În zona 2 se poate admite suplimentarea doar pentru reprezentanți mass-media, reprezentanți FRB/organizare și invitați importanți.
Protocol medical
Forul de specialitate a trimis echipelor protocolul medical realizat pentru organizarea LNBF și LNBM. Acesta a fost conceput de reprezentanții FRB sub îndrumarea unui specialist în boli infecțioase.
Se face apel la responsabilitatea și vigilența celor implicați, pentru respectarea regulilor. Triajul epidemiologic este recomandat zilnic. „Reluarea competițiilor de baschet se va face după ce echipele participante au avut un program minim de pregătire 4 săptămâni” pentru acomodarea la efort și prevenirea accidentărilor, cu respectarea ordinelor de ministru.
Testarea RT-PCR se va face înainte de vizita medicală. Opțional se recomandă și o testare serologică (pentru imunitate).Pentru participarea la etape săptămânale, testarea sportivilor și membrilor din staff se va face periodic, la fiecare 14 zile.
La intrarea în sală trebuie să fie montate recipiente cu dezinfectant pe bază de alcool și un covoraș cu dezinfectant de exterior. În ceea ce privește cazarea la deplasări sau turnee, camerele rezervate la hoteluri sau pensiuni trebuie să fie pe același palier sau grupate. Nu se acceptă ieșiri individuale din hotel și nici vizite externe.
Orar de acces
Protocolul stipulează că organizatorul va stabili un orar al sosirilor și plecărilor echipelor, pentru evitarea aglomerației. Se realizează un circuit oficial în sală, cu intrarea pe o poartă de acces și plecarea pe alta. Cele două echipe trebuie să ajungă la teren decalat, cu o diferență de 10 minute. Nu este permisă întârzierea plecării după meci și nici o eventuală staționare în sală pentru vizionarea următorului meci.
Protocolul FRB menționează că echiparea și dezechiparea sportivilor și oficialilor, precum și dușul de după meci, se realizează ori în afara sălii de sport (spații de cazare), ori la vestiare. În al doilea caz, vestiarele vor fi sigilate după igienizare, înainte de sosirea participanților. Distanțarea fizică este recomandată și în vestiare, iar dacă nu se poate se va apela la folosirea a două vestiare sau echipa se va împărți în două grupuri diferite, la echipare.
În ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrul sănătății se specifică interdicția de a intra în vestiare, jucătorii venind gata echipați la sală. Fiecare echipă ar avea acces la una/două toalete proprii. Ordinul a fost trimis în Parlament.
Revenind la protocolul FRB, se recomandă ca ședințele tehnice să fie organizate afară, iar dacă sunt în spațiu închis, trebuie respectată distanțarea fizică și purtată masca. Stretching-ul este permis doar pe teren, în perioada oficială sau în afara sălii.
În timpul meciului, este obligatorie respectarea distanței de 2 metri în afara terenului de joc, în timpul pauzelor și când jucătorii de rezervă sau antrenorii stau pe bancă. Purtarea măștii pe durata meciului este obligatorie, excepție fac sportivii din teren, arbitrii și antrenorii principali, doar când oferă indicații tehnice).
La fiecare pauză dintre sferturi și la time-out-uri, participanții își vor dezinfecta mâinile, iar arbitrii se asigură că se dezinfectează și mingea de joc.
FRB va modifica protocolul sau va aplica unele relaxări, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19.
Citiți principiile noastre de moderare aici!