Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet a fost luni la Arad. A avut multe întâlniri, atât legate de prim-divizionara feminină de pe Mureș, cu reprezentanții mediului privat și ai autorităților locale, cât și cu cei din învățământ. Cu aceștia a vorbit mai ales de Centrul de Excelență și ONSȘ pentru baschet 4 la 4.
S-a întâlnit cu inspectorul școlar general, Marius Gondor, și a vorbit despre această competiție. „Trebuie să dezvoltăm, împreună cu Inspectoratul, Olimpiada Națională a Sportului Școlar la baschet 4 la 4 în sistemul primar pentru a crea baza de selecție. Nu mai vrem selecție pe flyere și pe telefoane, vrem o selecție pentru performanță din atelierele de baschet. Vom organiza competiții pentru toate categoriile, și pentru leisure sport, și pentru partea de local și de acolo facem selecția pentru înalta performanță, undeva la 14 ani”, ne-a declarat președintele FRB.
Centru de Excelență
S-a ales și unde va fi Centrul de Excelență din Arad. Fosta baschetbalistă a vizitat și Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, avându-i alături pe Marcel Urban (președintele CS Baschet Arad) și Cristian Mănăstireanu (Academia de Baschet Arad). A urmat o discuție cu directorul Sorin Haiduc și o vizită la sala mare a liceului. În sală i-a condus Gabriel Iazbinscky, profesor la „Pedagogic” care este implicat în proiectul Academiei de Baschet Arad. Despre planurile cu Centrul de Excelență, președintele FRB ne-a spus:
„Acum ne căutăm partenerii pentru Centrul de Excelență din Arad. Am fost la Inspectorat împreună cu colegii mei și, la propunerea lor, am ales Liceul Pedagogic. Întâi de toate, au resursa umană, e foarte importantă. Unde oamenii își doresc și lumea baschetului o cere, noi trebuie să fim alături.
Acum am stabilit cu domnul director că ar trebui să începem din clasa a 5-a pentru partea de clasă vocațională de baschet. Mergem pe mixt și feminin, și masculin, deși Aradul are tradiție în baschetul feminin. Nu trebuie să uităm că West Petrom Arad a fost o echipă masculină de elită și în Cupele europene și campioană națională.
Mergem cu clase mixte dintr-a 5-a până în clasa a 9-a. Dintr-a 9-a intrăm însă cu clasa mozaic. Nu vrem neapărat sport, ne dorim mozaic cu IT și engleză pentru că în ziua de astăzi online-ul este foarte important. Vom dezvolta și sportul, un capitol pe care România încă nu-l are conturat. Vom implica toți copiii, nu există în teoria noastră copil inapt. Copiii trebuie atrași, părinții trebuie atrași pentru mișcare ca formă a educației, de dezvoltare personală, de integrare socială. Apoi vorbim de performanță și înalta performanță. Din nefericire vorbim de medalii mai mult decât despre sport pentru sănătate”.
Înainte să plece spre avion, președintele FRB a vizitat și sala „Decebal”, gazdă fiind directorul CSȘ Gloria Arad, Paul Barta, și a discutat despre proiectele comune dintre Cetatea Voluntarilor și FRB, cu mai vechile colaboratoare Anamaria Popa și Anca Korponai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!