ARAD. Acolo unde există pasiune şi respect orice este posibil. O demonstrează şi omul de afaceri arădean Silviu Turc, cel care şi-a luat un angajament (ne)scris faţă de memoria celui care a fost „părintele judo-ului românesc”, regretatul Mihai Botez, evocându-i amintirea printr-un turneu internaţional. Ziua Judoului Arădean a ajuns la ediția cu numărul 10, iar concursul din acest an capătă o și mai mare greutate deoarece se desfășoară la exact un secol de la nașterea lui Mihai Botez. Competiția se va desfășura sâmbătă și duminică, la Sala UAV – Mihai Botez din Micalaca.
Discipolul său pe linie de ju-jitsu, Hanshi Pavel Milovan (9 Dan) și sportivii de la Seishi Budo Arad vor deschide competiția din acest weekend. Apoi, pe tatami vor păşi judoka din România, Ungaria, Serbia, Slovenia, Polonia, Republica Moldova, Bosnia, Muntenegru, Bulgaria, Croația, Austria și Germania, la patru categorii de vârstă (U12, U14, U16 și U18).
„Aș vrea să le mulţumesc partenerilor noștri pentru sprijin, cu o mențiune specială pentru Universitatea Aurel Vlaicu Arad și doamna rector Ramona Lile, precum și pentru Clubul Sportiv Şcolar Gloria şi directorul Paul Barta. Pe câștigători îi așteaptă premii speciale, medalii, diplome, tricouri omagiale, dar și alte surprize. Și dacă suntem la capitolul surprize, am vrea să nu avem parte de unele neplăcute, în sensul în care să ne trezim că festivitatea de premiere va fi oficiată de autorități locale din alte țări și nu ale noastre. Invitația noastră a fost lansată”, spune Silviu Turc, principalul finanțator al competiției din weekend, prin Florăria Laura Flowers din Arad.
Cine a fost Mihai Botez?
Născut pe 31 martie 1922 la Oradea, marele maestru Mihai Botez și-a legat cariera în gimnastică, judo și karate de Arad. Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.
În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa baci, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.
Mihai Botez a participat şi la competiţiile sportive de veterani, unde a obţinut patru medalii de aur şi una de argint. În 2008, în Belgia, la vîrsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată, fiind cel mai vârstnic practicant de judo de pe Glob. „În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi cu bucurie şi respect victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României” – rememora maestrul.
În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad, iar pe 9 decembrie 2011 a pierdut lupta cu viaţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!