Iubitorii fotbalului au posibilitatea, joi, 12 ianuarie, ora 13, să se întâlnească într-un cadru neprotocolar, cu doi arbitri de fotbal de marcă – mentor și discipol – care vor fi protagoniștii proiectului Bibliotecii Județene Alexandru D. Xenopol – „Personalități arădene”: Ioan Igna și Ovidiu Haţegan.
Arc peste timp
Ioan Igna a fost ultimul arbitru român care a oficiat la nivel mare. Era în 1986, la Campionatul Mondial din Mexic, sfertul de finală Franța – Brazilia. Un meci de colecție, în care au ratat penalty-uri nume mari ca Platini, Zico sau Socrates. S-a ajuns la loteria penalty-urilor, după 1-1 în prelungiri. Loviturile de departajare din punctul de pedeapsă nu erau încă legiferate până la cel mai mic detaliu. Intraseră de curând în regulamente și reprezentau o chestiune încă în dezbatere. În seria de stabilire a calificatei în semifinale, i-a venit rândul francezului Bellone. Acesta a șutat puternic, în stâlpul porții din stânga lui Carlos, goal-keeper-ului brazilian. Mingea a sărit spre teren și s-a lovit de spatele portarului, care încă nu terminase rotația după plonjon. De acolo, buclucașa sferă a ricoșat în plasă. Igna a avut fracțiuni de secundă la dispoziție să decidă dacă golul a fost valabil sau nu, neavând un precedent la dispoziție. Golul a fost vaalidat, iar Franța s-a calificat în careul de ași, după un meci excepțional, rămas în istoria fotbalului ca unul din cele mai frumoase.
Comisiile de specialitate întrunite au stabilit că Igna a procedat corect, iar Legile Jocului au fost completate cu propozițiile de rigoare. Același Igna a arbitrat apoi o semifinală de Campionat European în 1988, RF Germania – Olanda 1-2, în care a acordat câte un penalty pentru fiecare echipă (la fel ca în finala Mondialului din 1974, între aceleași echipe).
Prin rezultatele sale din anul trecut, cu jocuri oficiate la Campionatul European din Franţa, la Olimpiada de la Rio de Janeiro şi în grupele Champions League, Ovidiu Haţegan poate fi considerat drep urmaşul lui Igna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!