– Aveţi aproape 10 luni de când vă aflaţi în fruntea Federaţiei Române de Atletism. Sunteţi în faţa unui an cu competiţii majore. Care e targetul real impus pentru 2014 ?
– După ce am reuşit să implementez un alt stil de lucru la nivelul Federaţiei, sunt mai încrezător în privinţa rezultatelor. Anul atletic începe în Polonia, la Sopot (7-9 martie), cu „mondialele” de sală unde îmi doresc 3-4 finalişti şi, de ce nu, chiar o medalie. Rămânând la seniori, în august avem „europenele” din Elveţia, unde, dacă vom avea întreg lotul valid, sperăm să obţinem două medalii şi să avem 7-8 finalişti. La nivelul juniorilor mari avem Campionatul Mondial din SUA (iulie), unde perspectivele cuceririi a două-trei medalii sunt încurajatoare, ţinând cont de valoarea atleţilor noştri. La juniori II ne pregătim pentru Jocurile Olimpice de Tineret din China, unde sper să calificăm un număr cât mai mare de sportivi. Cam acestea ar fi bornele majore ale anului 2014, la finalul căruia vrem să avem consolidat scheletul unei echipe pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
– Pentru prima oară după mulţi ani Aradul este prins în calendarul FR Atletism prin organizarea unei competiţii naţionale.
– Aşa este. Am oferit Aradului spre organizare, în luna martie, Campionatul Naţional de aruncări lungi. Din păcate, veştile nu sunt deloc bune, condiţiile materiale de pe stadionul Gloria (lipsa vestiarelor, a materialelor şi a unui loc de încălzire) sunt impedimente care pun în pericol organizarea competiţiei.
– Să înţeleg că pierde Aradul şansa de a (re)intra în circuitul atletic ?
– În situaţia în care, într-un timp foarte scurt, AJ Atletism, CS Municipal şi Primăria Arad nu vor îndeplini minimul de condiţii, voi fi nevoit, cu regret, să mut această competiţie într-o altă locaţie.
– Dar cine poate să se implice pentru a duce stadionul Gloria la standardele minime pentru organizarea unei competiţii ?
– Probabil că pentru Primăria Arad nu ar fi un efort financiar prea mare, dar „specialiştii” din jurul primarului nu au interes de a promova acest sport, pentru că de aici nu picură ca din fotbal, spre exemplu. Este păcat că avem o pistă de atletism bună, dar nefuncţională.
– La capitolul sportivi, are Aradul cu ce ieşi în faţă ?
– Da, Andrei Gag poate fi o soluţie pentru Rio de Janeiro, dar la ora actuală este dat dispărut, informaţiile fiind contradictorii. Cei de la club spun că Gag este plecat în Germania, din alte surse, am aflat că se pregăteşte în Norvegia, dar eu ştiu cu certitudine că este în Grecia, la Salonic, unde dvs puteţi ghici de ce stă ascuns. Mai am avea doi băieţi de mare perspectivă la suliţă, Raul Ruu şi Denis Both. Primul poate ajunge la „mondialele” de juniori, celălalt, la JO Tineret.
– Pe când o competiţie atletică importantă organizată în ţara noastră ?
– Prima competiţie care se întoarce în România după 15 ani va fi Jocurile Balcanice de seniori, în luna iulie, într-o locaţie nestabilită încă. Ca arădean, mi-ar fi plăcut să includ oraşul nostru printre posibilele variante ca locaţie, dar pe Gloria nu avem condiţii pentru un CN de aruncări lungi, darmite pentru un regal atletic balcanic. Aşa că voi alege între Cluj şi Piteşti, unde autorităţile locale chiar se implică în dezvoltarea acestui sport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!