Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 3 iunie, modificarea articolului XVI pct (2) la art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, articol clarificator privind procedura de accesare a fondurilor asigurate de către autorităţile publice locale. Prin această modificare, veritabilă „gură de oxigen” (şi) pentru echipele arădene care primesc bani nerambursabili prin programele de promovare a Sportului de Performanţă, legea spune clar, fără echivoc, cităm: „din sumele alocate pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială”.
Semnal de sub panou
„Tăvălugul” petiţiilor şi memoriilor către Minister, Guvern şi Parlament a pornit de la ultima Adunare Generală a FR Baschet, unde Marcel Urban, preşedintele Univ Goldiş ICIM Arad – având susţinerea unui grup de conducători de cluburi de primă divizie – a tras un semnal de alarmă: „Modificările Legii Educației Fizice și Sportului nr. 69/2000, prin O.U.G. nr. 2/2015 au dat peste cap modul de utilizare al finanţărilor din bani publici. Acestea au fost confuze şi ambigue, lăsând loc de interpretări. Practic, obstrucţionau fondurile pe care 90% din cluburile din România le folosesc”.
Reprezentantul celei mai titrate grupări arădene din sportul de echipă a formulat o petiţie la care a aderat toate cluburile din baschetul feminin românesc, modelul fiind preluat şi de FR Volei şi FR Handbal. Miza: o modificare legislativă, prin care să se poată plăti prime, şi de ce nu, salarii sportivilor.
Se pot plăti salarii!
După ce mai multe Consilii Judeţene şi Locale au blocat finanţarea sportului de performanţă pentru că textul de lege nu era foarte clar, în sensul că nu se specifica dacă se pot plăti şi salarii, lucrurile s-au limpezit, conform amendamentului înaintat de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Mai rămân doi paşi: promulgarea legii în termen de maxim 20 zile de către preşedintele României şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Noul text de lege
Potrivit noii reglementări, art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, prevede faptul că prin hotărâre a consiliului local sau consiliului judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru: „Finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentul federaţiilor naţionale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!